Hortensia, ook wel Hydrangea genoemd, bestaat uit wel honderd soorten. De hortensia is een bloeiende plant en behoort tot de hortensiafamilie. De bekendste hortensia soorten zijn de Pluim Hortensia, de Klim Hortensia, de Annabelle Hortensia en de Boerenhortensia. Van oorsprong komt deze tuinplant uit China en Japan. De hortensia is een prachtige grote struik en een echte liefhebber bij veel mensen. De hortensia op stam is ook een gewilde soort. Het is een klein boompje die maximaal twee meter hoog wordt. De hortensia kent verschillende kleuren zoals de witte hortensia, de blauwe hortensia, de rode hortensia en de roze hortensia. Maar er zijn nog veel meer kleuren! Ook staat de hortensia als symbool voor gratie, dankbaarheid en schoonheid. De hortensia is een makkelijke plant qua verzorging.
Hortensia water geven
Wanneer moet je de hortensia water geven? De hortensia vraagt vooral in de lente en in de zomer regelmatig om water. In de winterperiode is dit minder. Wanneer de bladeren van de hortensia tuinplant gaan hangen is het tijd om water te geven. Wanneer jouw hortensia in een pot staat moet de plant nog iets vaker water krijgen dan wanneer de tuinplant in de volle grond staat. De grond waarin de Hydrangea staat moet altijd licht vochtig blijven.
Licht en warmte
Een hortensia staat het liefste op een plek met schaduw of halfschaduw. Sommige Hydrangea soorten doen het ook goed op een plek in de zon maar dan moet er regelmatig water gegeven worden. Kijk goed welke soort hortensia jij hebt.
Hortensia bloeitijd
Afhankelijk van de soort hortensia, is de bloeitijd tussen mei en september.
Hortensia winterhard
In principe zijn alle hortensia soorten winterhard. Wanneer je jouw hortensia in een pot hebt staan kun je deze het beste afdekken bij extreme kou. De meeste Hydrangea soorten zijn niet groenblijvend in de winter.
Hortensia planten
Je kunt de hortensia planten wanneer je wilt. Hier is niet per sé een bepaalde periode aan gebonden. Voordat je de hortensia in de grond gaat planten moet je de tuinplant met kweekpot eerst in een emmer met water zetten. Hierna kun je de hortensia in de volle grond planten. Je kunt eventueel wat extra mest toevoegen aan de grond. De Hydrangea kan eigenlijk in elke grondsoort staan. Het gat in de grond hoeft niet groter te zijn als de pot waar de tuinplant in zit. Geef na het planten een aantal dagen regelmatig water zodat de hortensia goed kan gaan wortelen.
Hortensia in pot
Wanneer jouw hortensia boom ongeveer 3 jaar in dezelfde pot staat zul je merken dat de hortensia toe is aan een grotere pot, de kluit komt een beetje klem te zitten. Verpot de hortensia naar een grotere pot en voeg hier wat extra mest aan toe. Geef na het verpotten lekker veel water. Wil je jouw huidige pot gewoon behouden? Dan kun je de hortensia ook kleiner maken/ snoeien.
Hortensia verplaatsen
Een hortensia kun je prima verplaatsen. Wanneer je de hortensia wilt verplaatsen kun je dit het beste in maart of april doen. Wees wel voorzichtig met de wortels van de hortensia boom. Deze kun je makkelijk beschadigen.
Hortensia bemesten
De hortensia kan in principe in elke grondsoort staan. Maar de Hydrangea houdt het liefste van humusrijke grond met veel voedingsstoffen. In maart/april, na het snoeien, kun je het beste een beetje bijmesten. Gebruik hiervoor organische mest. In juni kun je nog een tweede keer bijmesten.
Hortensia onderhouden
De hortensia is geen moeilijke tuinplant. De verzorging van de hortensia is vrij makkelijk maar vraagt wel wat aandachtspuntjes. Houdt vooral de waterbehoefte in de gaten. Snoeien is ook heel belangrijk maar kijk goed welke soort hortensia je hebt.
Hortensia snoeien
De hortensia kun je het beste in het vroege voorjaar, rond april, snoeien. Belangrijk is wel dat er geen vorst meer komt. De klimhortensia kun je het beste na de bloei in de zomer snoeien. De oude bloemen hoef je niet weg te snoeien. Deze kun je lekker laten zitten, ze bieden bescherming voor de winterperiode. In maart/april kun je de oude, bruine, bloemen wegsnoeien.
Wanneer je de hortensia die op eenjarig hout bloeit, gaat snoeien moet je deze tot wel 30 cm boven de grond terug snoeien. De hortensia boom die op tweejarig hout bloeit snoei je alleen een beetje om de plant te verjongen. Je hoeft alleen de oude takken weg te snoeien.
Hortensia stekken of vermeerderen
Wil je jouw hortensia gaan stekken? Dan kun je dit het beste tussen juni en september doen. Knip een tak van ongeveer 10 cm af waar nog 2 bladparen aan zit. Haal het verdere blad af en zet de stek in een potje met zaai- en stekgrond. Geef hierna lekker veel water. Je kunt de tuinplant eventueel afdekken met plastic om het vocht binnen te houden.
Zaaien/ oogsten
Hoe leuk is het om zelf te gaan zaaien! Wanneer je hortensia’s wilt gaan zaaien kun je hier het beste in het voorjaar of in de herfst mee beginnen. Wil je gaan zaaien in een pot? Doe de hortensia zaden in een pot met zaaigrond en geef hierna ruim water. Wil je gaan zaaien in de volle grond, doe dan de hortensia zaden in de volle grond waar geen overdadige stoffen in zit zoals stikstof, kalium en fosfor. Dit kan een belemmering zijn voor het ontkiemen van de zaadjes.
Wil je een of meerdere hortensia bloemen oogsten? Snij de stengel met bloem schuin af en verwijder de onderste blaadjes. Snij de bloem bij voorkeur ‘s morgens vroeg of aan het einde van de dag af. Je kunt de hortensia bloem(en) nu in een vaas zetten. Plaats de vaas met hortensia bloemen niet in de volle zon.
Hortensia vorst
De hortensia tuinplant kan goed tegen vorst wanneer de plant in de volle grond staat. Staat de Hydrangea in een pot dan kun je de hortensia in de winter beter beschermen tegen vorst. Gebruik hiervoor een speciale winterdoek.
Bloemen van de Hortensia
De bloemen van de hortensia tuinplant bestaan in diverse kleuren. De bloeiperiode ligt tussen mei en september, afhankelijk van de soort hortensia.
Giftig
De hortensia is giftig voor mens en dier. Kijk goed uit wanneer je in aanraking komt met de sappen van deze tuinplant.
Ziektes
Kan de hortensia last krijgen van ziektes? Bladvlekkenziekte is een bekende ziekte bij de hortensia. Wanneer deze ziekte aantreedt kun je dit herkennen aan bruine vlekken op het blad. Verwijder de aangetaste delen.
Hieronder staan de verschillende soorten Hortensia
1. Klimhortensia
De klimhortensia, ook wel Hydrangea anomala, is de grootste hortensia soort. De klimhortensia kan wel 20 meter hoog worden.
2. Pluimhortensia
De pluimhortensia, Grandiflora, krijgt grote witte puntvormige bloemen vanaf juli en is een winterharde tuinplant.
3. Hydrangea macrophylia
De Hydrangea macrophylia, boerenhortensia, bloeit meerdere keren per jaar en staat graag in de volle zon.
4. Eikenbladhortensia
De eikenbladhortensia, Hydrangea quercifolia, wordt maximaal 1 meter hoog en bloeit van juli tot en met augustus.
5. Hortensia Annabelle
De hortensia Annabelle, Hyndrangea arborescens Annabelle, krijgt grote bolvormige bloemen van zo'n 30 cm breed en is winterhard.
6. Fluweelhortensia
De fluweelhortensia, Hydrangea aspera macrophylia, krijgt groene fluweelachtige bladeren met kleine lila-kleurige bloemen.
7. Berghortensia
De berghortensia, Hydrangea heteromalla, is een winterharde en compacte hortensia.