Planten verpotten
Twijfel je om de plant in de kweekpot te laten? Niet doen! Het verpotten van je kamerplanten heeft namelijk vele voordelen. Kwekers plaatsen binnenplanten in kleinere kweekpotten om de transportkosten zo laag mogelijk te houden. Het verpotten van planten doe je heel gemakkelijk en snel.
Voordelen verpotten
- Groei stimuleren
- Een grotere waterbuffer
- Nieuwe voedingsstoffen
- Het oogt vele malen beter
- Het voorkomen van verstikking
Groei stimulatie
Wanneer je kamerplanten gaat verpotten zal dit de groei stimuleren. Vooral Ficussen reageren sterk op het verpotten. Is jouw Ficus al groot genoeg? Kies dan niet gelijk de grootste pot voor het verpotten.
Grotere waterbuffer
Het verzorgen van een kamerplant wordt een stuk makkelijker wanneer deze in een grotere pot geplaatst wordt. Een grotere plantenbak zorgt er natuurlijk voor dat er meer grond in kan en meer grond kan meer water opnemen. De waterbuffer is dus groter, waardoor je minder vaak water hoeft te geven. Aan de andere kant wordt er ook meer water geabsorbeerd wanneer je per ongeluk te veel water geeft. Er mag natuurlijk geen stilstaand water in de pot staan. Dit zal uiteindelijk leiden tot wortelrot.
Voedingsstoffen
Het verpotten naar een grotere pot met verse potgrond zal de plant voorlopig voorzien van nieuwe voedingsstoffen. Gemiddeld heeft potgrond voor zo'n 6 weken voedingsstoffen.
De sierpot maakt de plant
Het verpotten naar een sierpot is niet alleen beter voor de kamerplant, het ziet er ook nog eens veel mooier uit. Vaak is de standaard kweekpot in verhouding tot de plant veel te klein. Een grotere bloempot zal de binnenplant veel meer laten opvallen en een mooiere uitstraling geven. Wanneer je een Monstera gaat verpotten zal deze nog meer gaan stralen in zijn mooie bloempot.
Verstikking
De wortels van kamerplanten hebben lucht nodig om goed te functioneren. Verse grond is vaak veel luchtiger, dus verpotten zal de gezondheid van de plant ten goede komen. Wil je een strelitzia gaan verpotten, dan zal zij nog beter gaan groeien wanneer ze in een grotere bloempot staat dan haar eigen kweekpot.
Wanneer verpotten?
Een kamerplant verpotten kan het beste in het voorjaar. De kamerplant krijgt in deze periode meer energie door de toenemende temperatuur en lichtintensiteit. Hierdoor vormt de kamerplant snel nieuwe wortels.
Heb je een kamerplant in de winter aangeschaft en je wilt de plant toch gelijk verpotten? Dit is op zich geen probleem, maar let wel extra goed op dat je de wortels niet beschadigd.
Het ompotten van bloeiende planten kan het beste na de bloeiperiode. Het ompotten kan namelijk een schok zijn voor de plant. Het verpotten tijdens het bloeien kan leiden tot een verkorte bloeiperiode.
Hoe verpotten?
Grondplanten verpotten
Hydrocultuur verpotten
Verpotten naar een gesloten sierpot met watermeter en vulcastrat (Aanbevolen methode)
Verpotten naar een sierpot zonder drainage gat.
Voordeel: plantenbak naar eigen keus, geen kans op water op de grond, watergift is te controleren en een meer luchtige substraat.
- Kies een sierpot welke minimaal 20% breder is dan de vorige pot. Voor een kamerplant in een kweekpot van 27cm is bijvoorbeeld een sierpot van minimaal 32cm vereist.
- Plaats een watermeter op de bodem met dezelfde hoogte als de sierpot.
- Vul de sierpot onderin met een laag vulcastrat. Deze onderste laag moet zo hoog zijn, dat wanneer de wortelkluit hierop wordt geplaatst deze 1 á 2 cm onder de rand blijft van de sierpot. (Hou voor de laag vulcastrat onder de kluit maximaal 30 cm aan. Gebruik anders een inzethoes)
- Verwijder de kweekpot.
- Zet de kamerplant in het midden van de sierpot.
- Vul de sierpot ook rond de kluit verder aan met vulcastrat.
- Dek eventueel het geheel af met siergrind of siermos.
De watergift is nu te controleren. Wanneer de watermeter begint te bewegen stop je met watergeven, omdat er geen stilstaand water onderin de pot mag staan. Vulcastrat is sterk vocht absorberend en zal binnen een dag het water van de bodem opzuigen.
Verpotten naar een sierpot zonder drainage gat
Voordeel: bloempot naar eigen keus, geen kans op water op de grond.
Nadeel: de watergift moet goed gecontroleerd worden.
- Kies een sierpot welke minimaal 20% breder is dan de vorige pot. Voor een kamerplant in een kweekpot van 27cm is een sierpot van minimaal 32cm vereist.
- Plaats geen kleikorrels of andere materialen op de bodem. De wortels van de plant groeien anders niet tot de bodem. Water op de bodem kan dan niet worden opgenomen. De kans bestaat dat dit gaat rotten.
- Plaats een laag verse potgrond op de bodem. Voor 95% van de kamerplanten is normale potgrond prima. Deze onderste laag moet zo hoog zijn, dat wanneer de wortelkluit hierop wordt geplaatst deze 1 á 2 cm onder de rand blijft van de sierpot. (Hou voor de laag aarde onder de kluit maximaal 30 cm aan. Gebruik anders een inzethoes)
- Verwijder de kweekpot
- Zet de kamerplant in het midden van de sierpot.
- Vul de sierpot met verse aarde.
- Dek eventueel het geheel af met siergrind of siermos.
Verpotten naar een sierpot met drainage gat
Voordeel: teveel water loopt weg uit het drainage gat.
Nadeel: een schotel onder de pot is vereist. Dit ziet er minder modern uit.
- Kies een sierpot welke minimaal 20% breder is dan de vorige pot. Voor een kamerplant in een kweekpot van 27cm is een sierpot van minimaal 32cm vereist.
- Plaats grind, kleikorrels of potscherven op de bodem. Dit voorkomt het verstoppen van het drainage gat.
- Plaats een laag verse potgrond op het grind, kleikorrels of potscherven. Voor 95% van de kamerplanten is normale potgrond prima. Deze onderste laag moet zo hoog zijn, dat wanneer de wortelkluit hierop wordt geplaatst deze 1 á 2 cm onder de rand blijft van de sierpot. (Hou voor de laag aarde onder de kluit maximaal 30 cm aan. Gebruik anders een inzethoes)
- Verwijder de kweekpot.
- Zet de kamerplant in het midden van de sierpot.
- Vul de sierpot met verse aarde.
Hydrocultuur verpotten
- Vul de bloempot met een laagje hydrokorrels om de juiste hoogte voor de inzethoes te krijgen.
- Plaats hierop de inzethoes zodat deze net tot onder de rand van de plantenbak komt.
- Strooi een dekseltje voeding in de inzethoes.
- Plaats de hydrocultuur plant op de bodem van de inzethoes. Indien de plant niet op de bodem geplaatst wordt, kan er stilstaand rottend water op de bodem ontstaan.
- Plaats de watermeter op de bodem van de inzethoes.
- Vul de bloempot verder met hydrokorrels.
- Bedek de hydrokorrels eventueel met siergrind.
Tuinplanten verpotten
Moet ik mijn tuinplant verpotten of verplaatsen? Sommige tuinplanten wensen na verloop van tijd verpot of verplaatst te worden. Dit kan als reden zijn omdat de tuinplant te klein wordt voor een buitenpot en deze daarom verpot moet worden naar een grotere pot of de tuinplant wenst een nieuwe plek met nieuwe grond om weer lekker door te kunnen groeien. Het kan ook zo zijn dat jouw tuinplant niet winterhard is en daarom in de winterperiode graag binnen staat. Een jonge olijfboom kun je het beste om de twee jaar gaan verpotten.
- Tuinplant verpotten van kleine naar grotere buitenpot
- Tuinplant veplaatsen naar een ander plekje in de volle grond
- Tuinplant is niet winterhard
Tuinplant verpotten
Over het algemeen vinden tuinplanten het fijn om na verloop van tijd nieuwe grond te krijgen. Het is daarom goed om eens in de paar jaar de plant te verpotten met nieuwe aarde. Wanneer de wortels aan de onderkant van de pot verschijnen is het goed om de tuinplant te verpotten naar een grotere pot. Geef meteen nieuwe aarde met voeding zodat de buitenplant weer een frisse start maakt.
Tuinplant verplaatsen
Staat jouw tuinplant in de volle grond en merk je dat de plant het minder goed gaat doen qua bloei, dan kan het ook zo zijn dat de tuinplant verplaatst wenst te worden. Door de buitenplant te verplaatsen geef je de plant de mogelijkheid om weer een frisse start te maken in nieuwe grond. Let op, niet elke tuinplant is te verplaatsen. Sommige tuinplanten hebben zulke kwetsbare wortels dat deze afbreken wanneer je de plant gaat verplaatsen. Sowieso moet je altijd voorzichtig te werk gaan wanneer je een tuinplant gaat verplaatsen. De wortels zijn kwetsbaar en kunnen diep in de grond zitten.
Tuinplant is niet winterhard
Wanneer de tuinplant niet winterhard is wenst de plant naar binnen gehaald te worden tijdens de winterperiode. Dit kan een plekje zijn binnenshuis of een plekje in een kas. Tijdens de winterperiode kan de tuinplant zich binnen verder ontwikkelen. Na de laatste vorst kan de tuinplant weer buiten geplaats worden. Dit gebeurd vooral bij tuinplanten die in een pot zitten. Wanneer de buitenplant in de volle grond staat kun je deze opgraven en binnenshuis of in een kas in een pot plaatsen waarna je de tuinplant na de vorstperiode weer buiten in de volle grond terug plaatst.