Bloembollen verzorgen

Bloembollen verzorgen

Bloembollen zijn een super leuk tuinproject om aan te beginnen. Je plant bollen van jouw favoriete bloemen en kweekt die volledig zelf op. Je kunt zelf creatief zijn met het kiezen van kleuren en het matchen van verschillende bloemen bij elkaar. Bloembollen hebben een speciale functie voor de plant. Deze slaan namelijk voeding en water op, zodat de bloemen voldoende krijgen van beide om goed te kunnen groeien. Bollen worden vaak verward met knollen, maar er is toch zeker wel een verschil. Beide dienen voor het opslaan van voeding, maar een bol bestaat uit verschillende lagen rondom een groeipunt, terwijl een knol een stuk wortelstok is van een plant. In dit artikel gaan wij verder in op hoe jij een bloembol verzorgt.


Bloembollen planten

Bloembollen planten kost vrij weinig moeite en de beloning is groot met de prachtige bloemen die deze bol voor je zal ontwikkelen. Laten we stap voor stap doornemen hoe je een bloembol kunt planten.

Stap 1: Kies de juiste locatie

Dit is op een zonnige locatie; over het algemeen gedijen bloembollen hier het beste. Desondanks zijn er ook genoeg bloembollensoorten die geplant kunnen worden op een plek met halfschaduw. De ondergrond moet goed waterdoorlatend zijn, dit verkleint namelijk de kans dat de bloembollen gaan rotten. Ook bevat verse potgrond vaak voedingsstoffen, zodat jouw bloembol start met een kick!

Stap 2: Maak de grond vrij van onkruid en los met een hark

Zo bereid je de ondergrond goed voor het planten van de bloembollen. De vuistregel is dat je de bloembol 2 tot 3 keer de hoogte van de bloembol diep in de grond moet planten. Plant de bloembollen met de bolle kant naar beneden en 3 maal de breedte van de bol uit elkaar. Bedek vervolgens de bloembollen met een vers laagje potgrond.

Stap 3: Geef de bollen goed water

Zeker in het begin, wanneer deze bollen nog goed moeten wortelen. Maak de grond niet te nat, want je wilt voorkomen dat de bloembollen gaan rotten. Binnen een aantal weken zou de eerste groei moeten opkomen.


Bloemen onderhouden

Bloembollen vereisen vrij weinig onderhoud, waardoor ze een goede toevoeging zijn aan iedere tuin!

Water

Een bloembol lust, wanneer deze goed geworteld is, 1 tot 2 keer per week een slok water. Ook als de bloembol goed geworteld is, kan deze nog steeds gaan rotten bij te veel water. Wees daarom altijd bedachtzaam op de hoeveelheid water die je de bloembollen geeft. Bloembollen in grond zijn ook beter bestand tegen te veel water dan bloembollen in een pot. Het is daarnaast altijd van belang dat bloembollen in een pot worden gekweekt met een drainagegat in de onderkant. Ook kan een laagje hydrokorrels in de onderkant van de pot een steentje bijdragen aan het voorkomen van een rottende bloembol.

Potgrond

Universele potgrond bevat componenten die in principe geschikt zijn voor alle tuinplanten. Hierbij heeft het waterdoorlatende kwaliteiten, maar kan het ook goed vocht vasthouden. Precies wat nodig is voor jouw bloembollen. Je kunt ook voor aanplantgrond kiezen. Deze is speciaal ontwikkeld voor planten die je nieuw aanplant in de tuin. Deze potgrond is vaak turfvrij, wat een betere keuze is voor de natuur.

Bemesten

Bloembollen die vers geplant worden, hebben vaak al voldoende voedingsstoffen om te kunnen groeien, deze hoeven dan ook geen extra voeding te krijgen. Bij meerjarige bloembollen kun je, wanneer je deze in de grond laat zitten, in het voorjaar bemesten met tuinmest of een speciale bloembollen voeding.

Snoeien

Wanneer jouw bloembollen zijn uitgebloeid, kun je de bloemen en zaaddoosjes afknippen met een schone snoeischaar. Het blad en de stengel knip je niet af, dit laat je vergelen. Hiermee zorg je dat de bloembollen zichzelf weer voeden en komen ze het volgende jaar weer terug. Een bloembol kan wel 5 tot 6 jaar terugkomen wanneer je deze goed onderhoudt.


Bloembollen bloeitijd

Verschillende soorten bloembollen hebben verschillende bloeitijden. De tijd van de voorbereiding voor de bloembollen kan hierdoor van elkaar afwijken. In principe zijn bloembollen te verkrijgen in de periode dat ze ook gepland kunnen worden. Dit maakt het iets makkelijker voor je om uit te pluizen wat voor bloeier jouw specifieke bloembol is.

Voorjaarsbloeiende bloembollen

Voorjaarsbloeiende bloembollen, zoals sneeuwklokjes, krokussen, narcissen, anemonen en tulpen, moeten in het najaar, tussen september en december, worden geplant. Deze bloembollen komen op tussen februari en mei.

Zomerbloeiende bloembollen

Zomerbloeiende bloembollen, zoals gladiolen, lelies en dahlia's, moeten worden geplant in het voorjaar. Deze knollen bloeien vanaf de zomer. Dahlia’s groeien zelf pas vanaf juli en groeien door tot de eerste nachtvorst.

Najaarsbloeiende bloembollen

Najaarsbloeiende bloembollen, zoals cyclamen, kunnen in de grond worden geplant van augustus tot oktober. Deze bloembollen gaan bloeien in het voorjaar.


Bloembollen planten in patronen

Er zijn verschillende technieken waarbij je bloembollen kunt planten. Zo krijg je een gevarieerde tuin!

Lasagne planten

Bloembollen kun je planten met een techniek die lasagne planten heet. Deze techniek is een techniek waarbij je verschillende bloembollen in lagen plant in één bloempot. Het idee is om langdurige groei in de pot te creëren. Je vult eerst jouw bloempot met een laag hydrokorrels. Hierop komt een laagje potgrond. Dan plant je bloembollen die als laatste in bloei komen; tulpen zijn hier een goede kandidaat voor. Dek deze bloembollen af met een laagje potgrond om vervolgens bloembollen die voor de tulpen gaan groeien te planten, zoals narcissen of hyacinten. Dek deze vervolgens weer af met potgrond waarna je de volgende laag bloembollen creëert met bijvoorbeeld krokussen. Zo wisselen de verschillende lagen elkaar af met bloeien en heb je dus altijd een pot in bloei staan.

Bloembed

Je kunt ook een bloembed inrichten in de tuin. Hierbij plant je bloembollen in groepjes, ongeveer 10 dezelfde bollen. Zo krijg je mooi gekleurde eilandjes. Je kunt de bloembollen ook afwisselen of mengen in kleur. Je kunt tot 50 bloembollen planten per m² in groepen van maximaal 15 bloembollen.

Ga direct naar