Kamerplanten hebben voeding nodig om te groeien, maar teveel is schadelijk voor de plant. Geef daarom bij twijfel geen plantenvoeding of in ieder geval minder als op de verpakking staat vermeld.
Wanneer plantvoeding geven?
Geef kamerplanten gedurende de groeiperiode voeding. Dit is van maart tot oktober. Een bananenplant heeft regelmatig voeding nodig omdat deze kamerplant een snelle groeier is. Als de kamerplant net is aangeschaft of is verpot dan kan je het beste 2 maanden wachten met bemesten, omdat er genoeg voedingstoffen in de verse substraat zitten.
Wanneer kun je beter geen voeding geven?
Kamerplanten moet je absoluut niet in de winter plantvoeding geven. Ook niet als er plotseling veel bladval is, de oorzaak is namelijk elders te vinden. EEN strelitzia heeft in de winterperiode geen extra voeding nodig, de kamerplant is dan in rust. Geef een binnenplant geen voeding als deze last heeft van ongedierte. Nadat het ongedierte is verwijderd zal voeding de kamerplant helpen herstellen.
Hoeveel plantvoeding?
Er zijn verschillende soorten voeding in de vorm van kunstmest verkrijgbaar: vloeibare plantenvoeding, plantenvoeding korrels of plantenvoeding staafjes. Onze voorkeur gaat uit naar vloeibare plantenvoeding, gebruik hiervoor het dopje voor de juiste dosering. Deze staat vermeld op de verpakking van de plantenvoeding. Gebruik hierbij nooit meer dan vermeldt, dit kan de plant behoorlijk schaden of zelfs doden. In eerste instantie zal dit zichtbaar worden door geel blad, wat vervolgens afsterft.
Kamerplanten zoals bijvoorbeeld de Cycas of Sansevieria groeien langzaam. Deze hebben daarom minder voeding nodig, gebruik bijvoorbeeld de helft of een kwart van de vermeldde dosering. Houdt er rekening mee dat een kamerplant welke verder van het raam staat minder snel groeit. Deze zal daarom ook minder plantenvoeding gebruiken.
Hydrocultuur voeding
Een kamerplant op hydrocultuur kun je hudrocultuur voeding geven. Het bemesten van een plant op hydrocultuur is zeer eenvoudig. Geef 2x per jaar 1 dekseltje (van het 250ml potje) vaste hydrocultuur voeding. Deze voeding is een ionenwisselaar waarbij overbemesting niet mogelijk is. Bij planten vanaf 160cm is het raadzaam om 2 dekseltjes per keer te geven.
Wanneer je kiest voor vloeibare voeding voor hydrocultuur, kan je dit bij iedere watergift mengen met het water.
Meer hydrocultuur informatieChemie van kamerplanten voeding
Hieronder behandelen we alle elementen van goede voeding voor kamerplanten, dit doen wij aan de hand van Pokon plantenvoeding. Individuele elementen worden uitgelegd en de wijze waarop signalen van jouw kamerplant te herkennen zijn.
Elementen kamerplanten voeding
Pokon plantenvoeding bestaat uit een drietal basis elementen, namelijk; Fosfor P²O5), Kalium (K²O) en Stikstof (N). Hier ligt tevens de oorsprong van het bekende plantvoeding merk Pokon.
Per specialistische kamerplanten voeding (cactusvoeding, Anthurium voeding en Orchidee voeding) zijn deze drie elementen aangevuld met drie andere belangrijke elementen. Dit zijn Calcium (Ca), Magnesium (Mg) en diverse Sporenelementen.
Voeding kopenStikstof in kamerplanten voeding
Fosfor in kamerplantenvoeding
Kalium in kamerplanten voeding
Sporenelementen (vitamines) in kamerplanten voeding
Behalve de hoofdelementen heeft een plant ook behoefte aan vitamines in de vorm van sporenelementen. Alle elementen zijn in heel kleine hoeveelheden nodig, maar zeer belangrijk voor alle processen van de plant. De meest voorkomende sporenelementen zijn opgenomen in onderstaande tabel.
Elementen
- IJzer
- Silicium
- Koper
- Boor
- Mangaan
- Chloor
- Molybdeen
- Aluminium
- Zink
- Natrium
Soort meststoffen
Op het gebied van kamerplanten voeding en meststoffen zijn er veel verschillen, maar alle meststoffen zijn te verdelen in drie categorieën namelijk; minerale meststoffen, organische meststoffen en de combinatie organisch/minerale meststoffen. Alle drie de categorieën worden hieronder toegelicht.
Minerale meststoffen
Organische meststoffen
Organisch-minerale meststoffen