Wat is vulcastrat? Vulcastrat is een substraat dat een vergelijkbare werking heeft als kattengrind; het absorbeert namelijk vocht. Het bestaat uit vulkanisch gesteente dat zeer poreus is. Deze eigenschappen maken vulcastrat zeer geschikt voor een professionele verzorging van jouw kamerplanten. Wij adviseren een vulcastrat watergeefsysteem bij plantenbakken vanaf 25cm. Op deze pagina lees je de volgende informatie over vulcastrat.
Voor een eenvoudige verzorging van jouw kamerplanten adviseren wij vulcastrat in combinatie met een watermeter. Veel mensen geven hun kamerplanten namelijk te veel of te vaak water. Met een watermeter kan je dit voorkomen.
Voorkom te vaak water
Geef enkel water volgens onze aanbevolen frequentie en niet vaker.
Voorkom te veel water
Geef langzaam water totdat het rode peilstokje tot MAX is gestegen.
Vulcastrat voordelen
- Langdurige waterafgifte
- Opzuigende werking
- Het substraat ademt
- Langere levensduur
- Veel voedingstoffen
- Voordelige professionele keuze
- Te gebruiken in combinatie met een watermeter
Langdurige waterafgifte
Het poreuze substraat kan veel water opslaan en geeft dit geleidelijk af van de wortelkluit.
Opzuigende werking
Vulcastrat kan water tot 30cm omhoog opnemen. Zo voorkom je dat water zich onderin de pot zich verzamelt buiten bereik van de wortels.
Ademende substraat
Vulcastrat is 2 tot 8mm en hierdoor aanzienlijk groffer dan aarde. Hierdoor is het substraat beter in staat om te 'ademen'. Dit verkleint de kans op wortelrot.
Langere levensduur
Vulcastrat kan niet dicht slinken en is te hergebruiken. Wel zal af en toe een klein beetje vulcastrat aangevuld moeten worden omdat de mineralen langzaam oplossen. Hierdoor kan het substraat iets zakken.
Veel voedingsstoffen
Het substraat bevat voldoende voedingstoffen voor een half jaar. Deze mineralen zijn te herkennen aan de blauwe steentjes.
Voordelige professionele keuze
Doordat er gewone grondplanten gebruikt kunnen worden is dit watergeefsysteem aanzienlijk voordeliger dan hydrocultuurplanten. Daarnaast is het substraat goedkoper dan het vergelijkbare Seramis.
Te gebruiken in combinatie met een watermeter
Door de grove structuur zakt het water sneller naar beneden, waardoor de vulcastrat watermeter sneller reageert. Daarnaast is er minder kans dat de watermeter dichtslibt ten opzichte van gewone potgrond.
Stappenplan vulcastrat watergeefsysteem
- Gebruik een bloempot welke minimaal 10cm breder is dan wortelkluit.
- Plaats een inzethoes (wanneer de bloempot niet waterdicht is) eventueel bovenop vulmateriaal zodat de inzethoes mooi aansluit onder de rand van de bloempot.
- Plaats een vulcastrat watermeter, met dezelfde hoogte als de bloempot (of inzethoes), op de bodem.
- Vul de plantenbak (of inzethoes) met een laagje vulcastrat. Deze onderste laag moet zo hoog zijn, dat de wortelkluit onder de rand van de plantenbak blijft.
- Verwijder de kweekpot en plaats de kamerplant in het midden van de plantenbak.
- Vul de plantenbak af met vulcastrat.
Plantenverzorging met het vulcastrat
Voorkom dat je te veel water geeft met een watermeter. Zolang het rode peilstokje niet hoger komt dan MAX kan de plant niet met zijn wortels in het water komen te staan. Tip: omdat het water langzaam naar beneden stroomt is het verstandig niet te snel water te geven. Door de vertraagde reactie van de watermeter kan het peilstokje dan boven MAX uitstijgen.
Indien de rode peilstok na 5 min. niet reageert, kan je gerust nog wat water bijgieten en kijken of de peilstok omhoog komt. In 99 van de 100 gevallen is het een kwestie van meer water geven.
Frequentie gietbeurten
Voorkom dat je te vaak water geeft. Geef daarom nooit vaker water dan de aanbevolen frequentie. Het klopt dat binnen 48 uur het rode peilstokje op een laag niveau staat. In deze tijd is al het water opgenomen in het substraat. Dit voorkomt dat de plant met zijn wortels in het water staat. Het water wordt vervolgens geleidelijk afgegeven aan de wortelkluit.
- 1x per week (maart t/m september) 2x per maand (oktober t/m februari)
Alocasia, Anthurium, Areca, Bamboe, Bananenplant, Calathea, Caryota, Chamaedorea, Chamaerops, Cordyline, Croton, Dieffenbachia, Ficus, Kentia, Palm, Phoenix, Rhapis, Schefflera, Scindapsus, Spathiphyllum, Strelitzia, Trachycarpus & Varen. - 1x per 3 weken (maart t/m september) 1x per 6 weken (oktober t/m februari)
Aglaonema, Auracaria, Beaucarnea, Crassula, Cactus, Cycas, Dracaena, Pachira, Philodendron, Monstera, Sansevieria, Yucca, Zamioculcas.
Vulcastrat watermeter op maat maken
De hoogte van de vulcastrat watermeter moet gelijk zijn aan de hoogte van de plantenbak. Is de watermeter te lang? Dan kun je deze inkorten. Houd het zwarte dopje vast en trek eerst het doorzichtige dopje eraf. Nu kun je het zwarte dopje verwijderen en het rode peilstokje eruit halen. Zet de vulcastrat watermeter terug in de plantenbak en markeer tot waar je deze moet inkorten. Zaag of knip de watermeter af op de gemarkeerde hoogte. Nu kun je het rode peilstokje terug doen en afsluiten met het zwarte dopje. Nu knip je het rode peilstokje af, let hierbij goed op dat je de watermeter rechtop houdt. Klik het doorzichtige dopje weer op de watermeter en hij is klaar voor het plaatsen.
Bemesten
Het bemesten van een plant op vulcastrat is exact hetzelfde als bij een plant op potgrond. Hierbij gaat voorkeur uit naar vloeibare voeding. Op de verpakking staat de juiste dosering vermeld, gebruik hierbij het dopje als 'maatbeker'. Het is beter om iets te weinig te gebruiken dan te veel. Te veel kan de plant namelijk schaden of zelfs doden.
Kamerplanten zoals bijvoorbeeld de Cycas of Sansevieria groeien langzaam. Deze hebben daarom minder voeding nodig, gebruik hiervoor de helft of een kwart van de vermelde dosering. Hou er rekening mee dat een kamerplant welke verder van het raam staat minder snel groeit. Deze zal daarmee ook minder plantenvoeding gebruiken.
Plantenvoeding informatie