Potgrond

Potgrond

Aglaonema potgrond informatie

Potgrond vormt de basis voor de optimale groei van je kamerplanten. Het is daarom belangrijk dat de potgrond van goede kwaliteit is en uit organische bestanddelen bestaat. Dit bevordert de ontwikkeling van nieuwe wortels en voorkomt potgrond gerelateerde problemen.

Je plant haalt zowel voedingsstoffen als vocht uit de potgrond. Elke plant heeft echter zijn eigen voorkeuren als het gaat om wateropname, drainage, pH-waarde en structuur van de potgrond. Wat is dan de beste potgrond voor jouw specifieke kamerplant? In dit artikel duiken we dieper in het onderwerp potgrond en substraten.


Belang van potgrond

We hebben zojuist besproken wat potgrond kan betekenen voor jouw kamerplanten. Sommige planten komen oorspronkelijk uit droge gebieden en hebben daarom minder vaak water nodig. Voor deze planten is potgrond die minder water vasthoudt voldoende, zoals bij vetplanten en Dracaena. Anderen, zoals de Philodendron en Monstera, geven de voorkeur aan licht vochtige potgrond. Goede drainage en luchtigheid zijn hierbij essentieel. Een te dichte potgrond kan leiden tot wortelrot, terwijl een te drainerende potgrond planten niet voldoende vocht laat opnemen via de wortels. Het kiezen van de juiste potgrond is daarom cruciaal voor het welzijn van jouw kamerplant.

Ook de pH-waarde is belangrijk voor de gezondheid van je kamerplanten. De meeste tropische kamerplanten en vetplanten gedijen goed in neutrale potgrond. Toch zijn er ook kalkminnende planten zoals de Yucca en Aloë vera, die de voorkeur geven aan een meer alkalische potgrond. Aan de andere kant zijn er zuurminnende planten zoals de Philodendron en Begonia, die liever in wat zuurdere potgrond groeien.


Veel voorkomende bestanddelen van potgrond

Potgrondmengsels bestaan uit verschillende componenten die al voorgemengd zijn om aan de specifieke behoeften van planten te voldoen. Deze mengsels bevatten vaak al voedingsstoffen die jouw kamerplanten nodig hebben, waardoor je over het algemeen geen extra voeding hoeft te geven wanneer je verse potgrond gebruikt.

Tuinturf

Tuinturf, gemaakt van gemalen sphagnummos, staat bekend om zijn vermogen om water vast te houden. Het zorgt ook voor een luchtige structuur in de potgrond en helpt voedingsstoffen vast te houden.

Turfstrooisel

Turfstrooisel bestaat uit een mix van turf en andere componenten zoals zand, compost en klei. Dit bestanddeel verbetert de algehele bodemkwaliteit.

Groencompost

Groencompost, hoofdzakelijk gemaakt van plantaardige materialen, verbetert de bodemstructuur en stimuleert een gezond bodemleven.

Houtvezels

Houtvezels zijn kleine snippers hout die de drainage van de bodem verbeteren.

Kalk

Kalk wordt gebruikt om zure potgrond neutraler of zelfs alkalisch te maken.

Zand

Zand bestaat uit kleine minerale korrels die de drainage van de potgrond bevorderen en helpen bij het beluchten van de wortels.

TerraCottem

TerraCottem is een merknaam voor een bodemverbeteraar die hydro-absorberende polymeren, organisch materiaal en voedingsstoffen bevat.

Kokos husk

Kokos husk is het vezelachtige materiaal tussen de harde schil en de zachte binnenlaag van een kokosnoot. Het bevordert zowel drainage als waterretentie.

Calciumnitraat

Calciumnitraat levert essentiële voedingsstoffen aan kamerplanten en ondersteunt hun gezonde groei.


Gemengde potgrond voor specifieke planten

Nu weten we wat voor bestanddelen kunnen voorkomen in potgrondmengsels. Om het de plantenliefhebbers te vereenvoudigen, zijn er voorgemengde potgronden voor specifieke categorie planten:


Substraten voor kamerplanten

Sphagnum

Sphagnum mos is een substraat met uitstekende drainage- en waterhoudende eigenschappen. Het verzuurt potgrond, waardoor het ideaal is voor planten die van een zure omgeving houden. Sphagnum mos biedt ook een habitat voor diverse micro-organismen die gunstig zijn voor jouw kamerplanten. Het wordt veel gebruikt als groeimedium voor stekjes en in potgrondmengsels.

Franse boomschors

Franse boomschors is afkomstig van een specifieke boomsoort en biedt veel structuur aan potgrondmengsels, waardoor de potgrond luchtig, grof en goed drainerend wordt. Het heeft ook isolerende eigenschappen en is duurzaam. Dit substraat maakt de potgrond iets zuurder, wat gunstig kan zijn voor bepaalde planten. Het wordt gebruikt in potgrondmengsels voor planten die gedijen in een grove potgrond. 

Kokosvezel

Kokosvezel wordt verkregen uit de buitenkant van kokosnoten en wordt vaak gebruikt in de tuinbouw. Het verbetert de beluchting en vochtregulatie in potgrond en heeft isolerende eigenschappen. Kokosvezel is pH-neutraal en verandert dus niets aan de zuurtegraad van de potgrond. Kokosvezel wordt zowel ingezet in potgrond mengsel en solitair als groeimedium voor stekken. 

Perliet

Perliet is een poreus vulkanisch gesteente met een licht gewicht. Het wordt veelzijdig gebruikt in potgrondmengsels vanwege zijn verbetering van waterretentie, drainage en beluchting van wortels. Perliet is pH-neutraal en wordt ook gebruikt in potgrond mengsels, hydrocultuur en als groeimedium voor stekjes.

 

Actieve houtskool

Actieve houtskool heeft absorberende eigenschappen en kan worden toegevoegd aan potgrondmengsels om schimmels te verminderen, de bodem te ontgiften en onaangename geuren te absorberen. Dit substraat is pH-neutraal en heeft geen invloed op de zuurtegraad van het potgrondmengsel.

Hydrokorrels

Hydrokorrels zijn korrels van gebakken klei die licht van gewicht zijn en uitstekende drainage en beluchting bevorderen. Dit substraat is pH-neutraal en verandert dus niets aan de zuurtegraad van een potgrondmengsel. Hydrokorrels kunnen op verschillende manieren worden ingezet. Je kunt ze toevoegen aan potgrond om de drainage en beluchting te verbeteren. Daarnaast zijn ze ideaal als drainagelaag op de bodem van potten om wortelrot te voorkomen. Ook kunnen hydrokorrels worden gebruikt als groeimedium in hydrocultuur systemen. Wil je meer weten over hydrokorrels? Klik hier.

Vulcastrat

Vulcastrat bestaat uit verschillende soorten vulkanisch gesteente. Het is licht van gewicht en heeft een brede inzetbaarheid. Vulcastrat bevordert de drainage, luchtcirculatie en vochtregulatie in potgrond. Dit substraat is duurzaam, omdat het niet gemakkelijk afbreekt. Bovendien is het pH-neutraal, waardoor het de zuurtegraad van de potgrond niet beïnvloedt. Vulcastrat kan worden gebruikt als drainagelaag, in potgrondmengsels en voor hydrocultuur. Wil je meer weten over Vulcastrat? Klik hier.

Kalk

Kalk verbetert de bodemstructuur en helpt bij het neutraliseren van zure potgrond, wat ideaal is voor planten die de voorkeur geven aan een alkalische omgeving.


Potgrondmengsels maken met substraten

Nu vraag je je misschien af hoe je deze substraten kunt inzetten voor jouw kamerplanten. Je kunt altijd zelf experimenteren met deze substraten, wanneer je de specifieke wensen van jouw kamerplant onderzoekt.

Algemene potgrond mix

Wil je liever een algemene potgrond mixen die geschikt is voor al jouw kamerplanten? Geen probleem! We raden aan om de volgende substraten en verhoudingen te gebruiken: 

  • Potgrond 70%
  • Perliet 20%
  • Kokosvezel 10%

Aronskelken

Aronskelken omvatten een breed scala aan planten, zoals de Monstera, Philodendron en Alocasia. Deze planten verdragen geen te natte potgrond maar hebben wel graag een licht vochtige bodem. Goede drainage is cruciaal om wortelrot te voorkomen. Ze gedijen goed in potgrondmixen met een neutrale tot licht zure pH. Hier zijn geschikte verhoudingen voor een potgrondmix voor aronskelken:

  • Potgrond 50%
  • Franse boomschors 20%
  • Kokosvezel 15%
  • Perliet 10%
  • Actieve houtskool 5%

Epifyten

Epifytische planten hebben een unieke groeimethode. In de natuur groeien ze niet in de grond, maar boven op andere planten, zoals bomen. Dit stelt hen in staat om meer licht te vangen. Epifyten nemen geen voedingsstoffen van hun gastheer; ze gebruiken alleen de ruimte die de gastheer biedt. Ze halen hun vocht en voedingsstoffen uit regenwater en afgebroken organisch materiaal zoals verdorde bladeren of dierlijke uitwerpselen. Thuis kunnen we epifyten extra ondersteunen door een potgrondmengsel aan te passen aan hun specifieke behoeften. Bekende epifyten zijn de meeste Anthuriums, de Platycerium (Hertshoornvaren), de Orchidee en Epiphyllum (Zaagcactus). Wij raden aan om het volgende potgrondmengsel te gebruiken voor dit type plant:

  • Boomschors 40%
  • Sphagnum mos 20%
  • Perliet 20%
  • Kokosvezel 10%
  • Actieve houtskool 10%

Stekken met substraten

Substraten kunnen uitstekend worden ingezet tijdens het laten groeien van je plantenstekjes. Hierbij kun je gebruikmaken van sphagnummos, kokosvezel, perliet, hydrokorrels en Vulcastrat. Hier is een stapsgewijze uitleg hoe je het substraat toepast:

Stap 1
Kies een substraat dat jou het meest geschikt lijkt. Elk substraat heeft zijn eigen voordelen en kan anders werken op jouw stekjes.

Stap 2
Houd het substraat vochtig. Om de vochtigheid te behouden, kun je de omgeving waarin je stekje groeit afdekken, met bijvoorbeeld plastic folie. Dit helpt de vochtigheid vast te houden, waardoor je stekje sneller groeit en het substraat minder snel uitdroogt.

Stap 3
Controleer regelmatig of het substraat niet uitdroogt. Als je merkt dat het droger wordt, maak het dan opnieuw vochtig.


Stekgrond

Speciaal voor stekjes is er een potgrond ontwikkeld, namelijk stekgrond. De samenstelling van deze potgrond bevordert de ontwikkeling van je stekjes. Het is aan te raden om een stekje dat je in de grond wilt laten wortelen, voor het planten in stekpoeder te dippen. Dit geeft je stekje een extra boost om goed te beginnen met het ontwikkelen van wortels.

Ben je nog vrij nieuw in de wereld van planten stekken? Geen probleem! We hebben meerdere blogs die uitleggen hoe je jouw specifieke kamerplant kunt stekken.


Veel gestelde vragen over potgrond
Hoe weet je of potgrond goed is voor je planten?

Elke plant heeft specifieke eisen als het gaat om potgrond. Universele potgrond werkt over het algemeen goed voor de meeste kamerplanten. Toch kun je ook kiezen voor een voorgemengd potgrondmengsel of zelf je potgrond samenstellen om beter te voldoen aan de behoeften van je plant.

Kun je oude potgrond hergebruiken?

Het wordt niet aangeraden om oude potgrond opnieuw te gebruiken. Na verloop van tijd kunnen de materialen in potgrond afbreken, waardoor het niet meer optimaal werkt voor je planten. Het is altijd beter om je planten te voorzien van verse potgrond wanneer ze toe zijn aan verpotten.

Wat is de beste potgrond voor jouw plant?

Dat hangt volledig af van je specifieke plantensoort! Voor vetplanten kies je bijvoorbeeld cactuspotgrond, terwijl palmen baat hebben bij palmen potgrond. Voor planten zoals Aronskelken kan een zelf samengesteld potgrondmengsel, zoals wij aanraden, ideaal zijn.

Welke potgrond trekt geen rouwvliegjes aan?

Rouwvliegjes worden aangetrokken door vochtige of natte potgrond. Het is niet zozeer de specifieke potgrond, maar eerder de vochtigheid die de plaag aantrekt. Door potgrond te gebruiken die goed draineert, verklein je de kans op rouwvliegjes. Een alternatief is hydrocultuur, waarbij je helemaal geen potgrond gebruikt en dus ook geen last hebt van deze vliegjes.

Hoe vaak moet je potgrond vernieuwen?

Over het algemeen is het raadzaam om potgrond te vervangen wanneer je plant uit zijn huidige pot groeit, meestal eens in de 2 jaar. Verse potgrond kan een positieve verandering zijn voor je kamerplant, maar introduceert ook een nieuwe omgeving. Het beste moment om je plant van nieuwe potgrond te voorzien is tijdens het groeiseizoen, wanneer planten veerkrachtiger zijn en beter om kunnen gaan met deze verandering.

Ga direct naar