De Cycas komt uit de familie Cycadales. Vooral de Cycas Revoluta is goed verkrijgbaar in de Nederlandse handel. Deze kamerplant heeft verschillende Nederlandse namen: Varenpalm, Vredespalm, Vredepalm, Valse Sagopalm of Cycaspalm. Regio van herkomst: Zuid-Oost-Azië. De Cycas wordt vooral gewaardeerd vanwege zijn sierlijke bladeren op een stoere en robuuste stam. De plant wordt geassocieerd met luxe omdat hij vaak voor grote panden bij het entree staat.
Cycassen vragen weinig onderhoud, omdat de plant langzaam groeit en weinig water nodig heeft. Toch is het niet altijd een gemakkelijke plant, wanneer de verzorging niet ideaal is, is het herstel ook traag.
Cycas water geven
Cycassen verbruiken weinig water. De wortels zijn gevoelig voor te veel water. Het is daarom van belang dat de grond uitdroogt alvorens deze binnenplant opnieuw water krijgt. In de winter mag de grond gerust 4 tot 6 weken droog staan. In de zomer is het raadzaam water te geven wanneer de grond begint op te drogen.
De hoeveelheid water is afhankelijk van onder andere de temperatuur, grootte, aantal bladkransen en lichtintensiteit. Geef niet meer water dan de grond kan absorberen. Er mag absoluut geen laagje water onderin de pot komen te staan, dit vergroot de kans op wortelrot. Het zal zichtbaar worden door geel blad. Voelt de grond na een week nog steeds vochtig, dan is het raadzaam om minder water per gietbeurt te geven. Bij twijfel kun je beter te weinig dan te veel water geven.
Geef de vredespalm tijdelijk meer water wanneer deze een nieuwe bladkrans aanmaakt.
Sproeien
De Cycas sproeien is niet noodzakelijk, maar bevordert absoluut de gezondheid. Bovendien krijgt het blad van de cycas zijn mooie glans in het blad terug nadat deze een flinke sproeibeurt heeft gehad. Het verwijdert namelijk stof en dofheid.
Licht en warmte
Cycassen staan het liefst op een gemiddelde tot een zonnige standplaats. De kamerplant heeft ongeveer 3-5 uur direct zonlicht per dag nodig. Plaats deze kamerplanten daarom niet te ver van het raam. Maximaal 2 meter voor een raam op het op westen of oosten. Bij een raam op het zuiden is een afstand van 2-3 meter van het raam aan te raden. Direct voor een raam op het noorden is ook mogelijk.
Bij een gebrek aan licht zullen nieuwe bladeren buiten proportie lang worden. Het is raadzaam deze te snoeien en de kamerplant dichterbij het raam te plaatsen. Ook zal te weinig licht de kans op rot vergroten, omdat de plant minder water verbruikt.
In de lente en zomer kan deze kamerplant ook naar buiten. Pas echter op met de overgang naar direct zonlicht. Dit kan zonder gewenning leiden tot verbranding.
Minimale temperatuur
Overdag: | 5 ℃ |
'S nachts: | -2 ℃ |
Cycas verpotten
De Cycas kamerplant groeit niet snel en verbruikt ook niet veel water. Verpotten is daarom niet vaak nodig. Verpot de plant in de lente of direct na aanschaf. De lente heeft de voorkeur omdat eventueel beschadigde wortels dan sneller herstellen. Herhaal dit proces eens per 3 jaar.
Plaats deze woonplant in een pot die minimaal 20% breder is en gebruik normale potgrond. Gebruik geen hydrokorrels op de bodem, het stilstaande water wat zich tussen de hydrokorrels verzameld kan minder gemakkelijk door de wortels worden bereikt en gaat rotten. Het is wel raadzaam 10% hydrokorrels door de grond te mengen. Dit zorgt ervoor dat de grond beter draineert.
Een grotere pot stimuleert de groei, verhoogd de gezondheid van de plant en creeërt een grotere waterbuffer omdat de grond meer vocht kan opnemen.
Bemesting van de Cycas
De Cycas groeit langzaam en heeft daarom ook weinig voeding nodig. Bemest de binnenplant met vloeibare voeding in de lente en zomer. Doe dit absoluut niet in de winter. Gebruik 1/4 van de dosering welke staat aangegeven op de verpakking van de vloeibare voeding.
Planten die weinig voeding verbruiken kan je ook voorzien van voedingskegels, deze geven langzaam voeding af gedurende langere tijd.
Cycas onderhouden
Verkleurde bladeren
Geel blad is niet meer te redden en kan je het beste verwijderen. Dit komt niet altijd door een slechte verzorging, het kan ook simpelweg oud blad zijn. Vaak is te veel water de oorzaak. Enkele vergelende blaadjes op de veren kan je eraf trekken. Indien een complete 'veer' geel wordt, dien je deze zo dicht mogelijk bij de stam af te knippen. Let op: doe dit pas als de hele veer geel is geworden. De plant haalt hier namelijk eerst alle voedingsstoffen uit.
Snoeien
Cycassen kunnen niet gesnoeid worden om de plant kleiner te maken, wel is het verstandig lelijk blad te verwijderen. Zoals hierboven al beschreven staat, kan je het gele blad het beste verwijderen. Indien een gehele 'veer' geel is knip je deze bij de stam af. Mocht de gehele kamerplant hierdoor kaal worden, dan kan je deze het beste wegzetten op een koele locatie in het huis. Denk bijvoorbeeld aan een plek op zolder of in de slaapkamer. Hierbij heeft de stamniet of nauwelijks water nodig. Plaats de Cycas in de lente op een warmere locatie met meer licht. Zodra de kamerplant in de kern nieuw blad gaat aanmaken heeft de plant meer water nodig. Hiervoor is geduld noodzakelijk. Het kan soms wel tot een jaar duren voordat de vredespalm een nieuwe bladkrans aanmaakt.
Cycas stekken
Cycas stekken is alleen mogelijk door middel van zaad. Ontkiemen is eenvoudig. Schimmel leidt echter vaak tot problemen.
Krijgt de Cycas bloemen?
Bloemen komen voor bij een mannelijke cycas met een stam van ongeveer een halve meter. De bloemen op de vrouwelijke exemplaren zijn nauwelijks zichtbaar. Het komt echter zelden voor dat een Cycas als huiskamerplant bloeit.
Giftig
De Cycas is matig giftig. Plaats de plant buiten bereik van dieren en kinderen. Omdat het harde blad weinig dieren verleidt om erop te kauwen is het risico beperkt.
Ziektes
Schildluis kan op de hoofdnerf van Cycassen verschijnen. Omdat het blad relatief hard is, zal het de plant niet schaden, maar uiteraard wil je liever geen ongedierte op de plant. Indien dit wel het geval is raden wij aan deze direct te verwijderen met een harde waterstraal. Blijft de luis terugkomen, gebruik dan chemisch of biologisch bestrijding.