De zonnebloem (Helianthus) is voor veel mensen een bekende plantsoort vanwege zijn grote bloemen. De zonnebloem plant komt oorspronkelijk uit Noord- en Centraal-Amerika. Er bestaan wel zo'n 70 verschillende soorten zonnebloemen. De bekendste soort is de Helianthus annuus, de Reuzenzonnebloem. De Helianthus is een vaste plant. Maar er zijn ook zonnebloemen met witte, groene of donkerrode bloemen. Qua verzorging is de zonnebloem een makkelijke tuinplant. Een zonnebloem plant kweken wordt vaak samen met kinderen gedaan omdat dit helemaal niet zo moeilijk is om te doen.
Zonnebloem water geven
Welke verzorging heeft de zonnebloem nodig wat betreft hoeveelheid water geven? Deze vrolijke plant houdt erg van water. Kijk daarom dagelijks de plant na of de grond vochtig is. Hangt de zonnebloem slap? Geef op droge dagen extra water. Wanneer je water geeft aan de tuinplant zorg dan ervoor dat het water een beetje lauw is anders kunnen de wortels schrikken van de kou. Spuit de bloem van de zonnebloem regelmatig in met water. Wanneer de zonnebloem 30-60cm hoog is geworden zou de plant genoeg moeten hebben aan het regenwater, maar voorkom droogte.
Licht en warmte
De zonnebloem heeft veel direct zonlicht nodig, zo'n 6-8 uur per dag. Zet de zonnebloem plant daarom op een plek in de volle zon, maar wel beschut uit de wind.
Bloeiperiode
De bloeiperiode van de zonnebloem is vanaf juli/augustus tot de eerste nachtvorst.
Is de zonnebloem winterhard?
De vaste zonnebloem is winterhard, maar de eenjarige zonnebloem (zoals de Helianthus annuus) is niet winterhard.
Zonnebloem planten
In de maanden april-mei kun je het beste jouw zonnebloem(en) planten. Met de komende zon periode kan jouw tuinplant lekker gaan groeien.
Verpotten
Wil je jouw zonnebloem eerst in een pot zetten en pas later verplaatsen naar vaste grond? Dit wordt afgeraden omdat dit schade aan de wortels kan veroorzaken. Je kunt wel eerst zaadjes zaaien in een pot en wanneer de zonnebloem uitkomt na zo’n 5 tot 6 weken, kun je de tuinplant planten in de grond.
Verplaatsen
Het is beter om zonnebloemen niet te verplaatsen. Hierdoor kan er wortel schade ontstaan.
Voeding voor de Zonnebloem
Welke voeding heeft de zonnebloem plant nodig? Bemesten is niet per sé noodzakelijk. Maar kunstmest kan er wel voor zorgen dat de bloem fellere kleuren krijgt. Wil je de zonnebloem voeding geven, geef dan niet te veel kunstmest want dan zou de steel kunnen afbreken. Begin eerst met vloeibare kunstmest die veel stikstof bevat en geef wanneer de bloem begint te bloeien kunstmest met fosfor erin.
Zonnebloem onderhouden
Wanneer de zonnebloem langer dan één meter wordt, is het verstandig om deze te ondersteunen door middel van een stok anders kunnen bloemen vanwege de zwaarte omwaaien. Zonnebloemen kunnen wel 3 meter hoog worden.
Snoeien
Knip de uitgebloeide bloemen van de zonnebloem zo’n 10-15 cm af onder van de bloemstengel, wanneer deze in een pot staat. Hierdoor kunnen weer nieuwe bloemen ontstaan. Als de zonnebloem plant in de volle grond staat hoef je niks te doen bij uitgebloeide bloemen.
Kan ik mijn zonnebloem zaaien?
Wanneer kun je het beste een zonnebloem zaaien? Dit kun je dit het beste doen tussen half april en mei. Verspreid de zaadjes op de grond met daar bovenop een laag aarde. Doe dit op een plek langs een heg/ schutting en uit de wind. Maar wel op een zonnige plaats. Na ongeveer vijf tot zes weken zijn de planten klaar om uitgeplant te worden. De zonnebloem planten moeten ongeveer 40 cm uit elkaar geplant worden en niet te diep.
Zonnebloem zaden oogsten
Wil je jouw zonnebloem oogsten om deze in een vaas zetten? Dat kan. Knip de bloem af wanneer deze bijna open gaat. Snijd de steel wel schuin af, hierdoor kan de bloem makkelijker water opnemen wanneer deze in een vaas staat.
Welke verzorging heeft de zonnebloem nodig bij vorst?
Bij strenge vorst moet je de tuinplant afdekken door middel van een vliesdoek. Zo kan de plant het beste de winter door komen.
Bloemen van de Zonnebloem
De bloem van de zonnebloem draait mee met de zon, hij wilt alle zonnestralen meepakken. De bloem staat ook wel symbool voor liefde en vrolijkheid. De bloem van deze tuinplant kan wel 30 cm breed worden.
Giftig
Is de zonnebloem giftig voor katten? Zonnebloemen zijn niet giftig voor mens en dier, dus ook niet voor katten.
Ziektes
Slakken zijn gek op de zaden van de zonnebloem. Welke verzorging heeft de zonnebloem nodig om slakken te voorkomen? Strooi een kringetje zout om de plant of maak gebruik van slakkenkorrels.
Hieronder staan de verschillende soorten zonnebloem planten
1. Helianthus giganteus ‘Sheila’s Sunshine’
De Helianthus giganteus ‘Sheila’s Sunshine’, ook wel Reuzenzonnebloem genoemd, is een vaste zonnebloem en kan wel 2,5 meter hoog worden.
2. Helianthus decapetalus
De Helianthus decapetalus heeft kleine gele bloemen en kan tot 1.60 meter hoog worden.
3. Helianthus annuus ‘Sunfinity’
De Helianthus annuus ‘Sunfinity’ is een eenjarige zonnebloem en bloeit van juli tot oktober.
4. Helianthus annuus
De Helianthus annuus is een eenjarige zonnebloem met grote gele bloemen.
5. Helianthus ‘Lemon Queen’
De Helianthus ‘Lemon Queen’ is een vaste plant en kan tot 1.75 meter hoog worden. De plant vraagt behoorlijk wat ruimte.
6. Helianthus debilis
De Helianthus debilis geeft wat kleinere bloemen. De bloemen kleuren prachtig lichtgeel, wit.
7. Helianthus tuberosus
De Helianthus tuberosus is een woekerende vaste plant en kan wel 2,5 meter hoog worden.
8. Helianthus salicifolius
De Helianthus salicifolius heeft kleine bloemen en smalle bladeren. De plant bloeit tussen september en oktober.