De pruikenboom heet oorspronkelijk Cotinus en kan tot wel vijf meter hoog worden. De pruikenboom komt van oorsprong uit het Middellandse Zeegebied, China en Noord-Amerika. De pruikenboom staat bekend om zijn prachtige fijne pluimen. De kleur van de pluimen is roze, geel of groen. De sierheester is een ware beauty om te zien. Hij groeit niet alleen in de hoogte maar ook zeker in de breedte. De pruikenboom groeit gemiddeld 20 tot 30 centimeter per jaar. De Cotinus kan prima gecombineerd worden met andere vaste planten. De heester is stevig en goed winterhard. Het is een makkelijke tuinplant qua verzorging. De Cotinus is erg populair als solitaire plant. De struik past ook in een border.
Pruikenboom water geven
De pruikenboom heeft niet heel veel water nodig. Wanneer je de pruikenboom net geplant hebt is het wel verstandig om regelmatig water te geven zodat de struik een goede start krijgt. Ook bij droge periodes moet je iets meer water geven dan normaal. Zorg voor een goed gedraineerde bodem. Wanneer de pruikenboom in een pot staat moet je vaker water geven, de grond droogt sneller uit.
Pruikenboom standplaats
De pruikenboom kan goed tegen warmte. De heester staat graag in het zonnetje, maar een plek met halfschaduw kan hij ook prima hebben. Het is wel belangrijk dat de pruikenboom op een beschutte plaats staat, hij kan slecht tegen koude wind.
Bloeitijd
De pruikenboom bloeit van juni tot juli. De heester is niet wintergroen.
Winterhard
De Cotinus coggygria is niet geheel winterhard.
Pruikenboom planten
De beste periode om de pruikenboom te planten is in of na het voorjaar. De tuinplant staat graag in kalkrijke grond die arm en rotsachtig is. Zorg voor een goed gedraineerde bodem anders kan er wortelrot ontstaan. Graaf een ruim gat op de plaats waar je de pruikenboom wilt neerzetten. Zorg voor voldoende plantafstand, de struik groeit niet alleen in de hoogte maar ook zeker in de breedte. Meng wat extra mest door de grond en plaats de tuinplant in de grond. Druk goed aan en geef ruim water.
Verpotten
De pruikenboom staat het liefste in de volle grond. Je kunt de heester wel in een pot plaatsen, maar dan is het verstandig om de twee jaar te verpotten en nieuwe grond te gebruiken zodat de tuinplant goed blijft groeien.
Verplanten
Wil je jouw pruikenboom liever op een ander plekje neerzetten, dan kun je het verplanten het beste in het vroege voorjaar doen. Zo krijgen de wortels alle tijd om zich rustig opnieuw te hechten aan hun nieuwe plek. Graaf de kluit van de pruikenboom voorzichtig en ruim uit zodat je geen wortels beschadigd. Maak een ruim gat op zijn nieuwe plek en meng door de grond wat extra mest. Plaats de Cotinus voorzichtig in het nieuwe gaat en druk de grond goed aan. Geef hierna ruim water.
Voeding voor de Pruikenboom
Geef ieder voorjaar wat extra mest, een combinatie van stikstof, fosfor en kalium. Je kunt het beste deze mest in korrelvorm geven en strooien rondom de oppervlakte van de voet van de tuinplant.
Pruikenboom onderhouden
De pruikenboom is een van de makkelijkste tuinplanten. Hij heeft weinig onderhoud nodig en de Cotinus vraagt ook maar weinig verzorging. Met wat kleine aandachtspuntjes kun je jaren van de mooie tuinplant genieten.
Snoeien
Snoeien van de pruikenboom is niet noodzakelijk. Je kunt het gehele jaar snoeien, mits het niet vriest. Snoeien doe je om de vorm van jouw pruikenboom te behouden en eventuele dode takken weg te halen. Wanneer je regelmatig snoeit betekent dit niet dat de bloemen uitbundiger zullen bloeien.
Stekken of vermeerderen
De pruikenboom vermeerderen kun je het beste doen door afleggen. Dit is een makkelijk proces. Hier kun je in het voorjaar mee beginnen. Buig een zijscheut naar de grond en snij de tak een stukje in op de plek waar de tak de grond raakt. Leg nu een steen op het gedeelte waar de tak de grond in gaat. Zo krijgt de tak de kans om in de grond wortels aan te maken. Vanaf de herfst kun je de tak van de moederplant afsnijden. Nu kan de tak zichzelf gaan ontwikkelen.
Zaaien/ oogsten
Het zaaien van de pruikenboom wordt niet zo snel gedaan. Wil je dit proberen dan kun je het beste in maart of april de zaadjes in een pot met zaai- en stekgrond doen. Het kan een tijd duren eer er plantjes kunnen ontstaan.
Vorst
De pruikenboom kan redelijk goed tegen vorst. Bij een hele strenge winter is het wel verstandig om de tuinplant te beschermen door hem in te pakken met een vliesdoek.
Bloemen van de Pruikenboom
De pruikenboom krijgt kleine bloemen in een prachtige roze, geel of groene kleur. De bloemen hebben een pluimvorm, wat de tuinplant heel aantrekkelijk maakt om te zien.
Giftig
De pruikenboom is gelukkig niet giftig voor mens en dier.
Ziektes
De Cotinus coggygria heeft niet zo snel last van ziektes. Sommige pruikenboom soorten kunnen last krijgen van meeldauw. Dit uit zich door witte of grijze pluisjes op de plant. De beste manier om dit te bestrijden is de aangetaste delen weg te snoeien en eventueel een bestrijdingsmiddel te gebruiken.
Hieronder staan de verschillende Pruikenboom soorten
1. Cotinus coggygria royal purple
De Cotinus coggygria royal purple is een sierlijke, bladverliezende heester. Hij bloeit van mei tot juni met rood/ bruine wollige 'pruiken'.
2. Cotinus coggygria young lady
De heester krijgt prachtige lichtroze 'pruiken' in juni en juli. Hij bloeit zeer uitbundig. De bladeren van de Cotinus coggygria young lady zijn ovaal van vorm.
3. Cotinus coggygria lilla
De Cotinus coggygria lilla krijgt paars/ zwart blad. De bloeiperiode is van juni tot juli. De heester krijgt paarse bloemen.
4. Cotinus coggygria golden spirit
De bloemenkleur van de Cotinus coggygria golden spirit is geel/groen. De heester krijgt pluimvormige bloemen.