De Polygala tuinplant wordt ook wel vleugeltjesbloem genoemd. Ze krijgt prachtige bloemen die op vleugels lijken. De Polygala is een langdurige bloeier, je kunt dus lekker lang genieten van haar bloemenpracht. De bloemen ‘sluiten’ ‘s avonds en ‘s morgens gaan ze weer open. De tuinplant is bladhoudend en uitermate geschikt om op het terras of op je balkon te plaatsen. Deze mediterrane tuinplant kan tot een meter hoog worden en komt van oorsprong uit Zuid-Afrika. De groenblijvende heester heeft ovaal-vormige bladeren. De Polygala is makkelijk qua verzorging, ze stelt maar weinig eisen.
Polygala water geven
Geef de Polygala regelmatig water. Wanneer de Polygala in een pot staat moet je vaker water geven. De grond droogt sneller uit. Zeker in de zomerperiode, wanneer ze in bloei staat, is het goed om de plant regelmatig te bewateren. Laat de grond niet uitdrogen.
Polygala standplaats
De Polygala staat het liefst op een zonnige plek, maar een plekje met halfschaduw kan zij ook waarderen. De tuinplant kan slecht tegen koude wind, ze wenst daarom een beschut plekje.
Bloeitijd
De Polygala is een lange bloeier, ze bloeit van april tot en met oktober.
Winterhard
De vleugeltjesbloem is niet erg winterhard.
Polygala planten
De Polygala staat graag in lichte, goed doorlatende grond. Wanneer je de Polygala gaat planten hou dan rekening met een plantafstand van ongeveer twintig centimeter. Graaf een ruim gat dat twee keer zo groot is dan de kluit. Meng wat plantenvoeding met de grond en plaats de Polygala in het gat. Druk de grond goed aan en geef ruim water. De eerste tijd is het goed om regelmatig water te geven zodat de tuinplant een goede start kan maken.
Verpotten
De vleugeltjesbloem staat graag in een pot, dit omdat ze matig winterhard is. Je kunt de pot makkelijk verplaatsen naar een koele, vorstvrije ruimte. Verpotten is om de twee tot drie jaar nodig zodat de tuinplant nieuwe grond kan krijgen en weer nieuwe energie om te groeien. Geef bij het verpotten ook meteen wat extra voeding.
Verplanten
Wanneer je jouw Polygala wilt gaan verplaatsen dan kun je dit het beste doen wanneer er geen vorst meer komt. Graaf de kluit zo ruim mogelijk uit om eventueel wortelschade te voorkomen. Plaats de vleugeltjesbloem op haar nieuwe plek en meng wat plantenvoeding door de grond. Druk de grond goed aan en geef ruim water.
Voeding voor de Polygala
Geef in het groeiseizoen de Polygala vloeibare voeding voor mediterrane planten. Dit geeft de tuinplant een boost om gezond te blijven groeien.
Polygala onderhouden
De Polygala is geen moeilijke tuinplant. De vleugeltjesbloem heeft weinig verzorging nodig. Wanneer de Polygala in een pot staat vraagt ze iets meer verzorging dan wanneer ze in de volle grond staat.
Snoeien
Snoei de Polygala in de lente tot ongeveer tien centimeter boven de grond. De takken zullen direct weer uitlopen. Snoei nog eens na de bloei om de tuinplant mooi en compact te houden.
Stekken of vermeerderen
Snij een stek in de nazomer van de Polygala af. Plaats de stek in een pot met zaai- en stekgrond, geef ruim water en doe hier een deksel of plastic zak over heen. Regelmatig water blijven geven en zo nu en dan het plastic van de pot halen zodat de stek eventjes kan luchten. Na enkele weken zullen er wortels aan de Polygala stek gaan groeien en kun je de stek overplanten naar een grotere pot. Pas in het voorjaar kun je de stek (na de vorstperiode) uitplanten.
Zaaien/ oogsten
Zaaien is leuk én leerzaam. Polygala zaaien kun je in principe het hele jaar doen. Het is een gemakkelijke kiemer. Plaats de zaden in een pot met zaai- en stekgrond en geef lekker veel water. Dek de pot af met een deksel of plastic zak. Regelmatig water blijven geven en het plastic af en toe van de pot halen om te luchten. Na ongeveer twee maanden zullen de Polygala zaden gaan ontkiemen.
Vorst
De vleugeltjesbloem kan enige vorst verdragen, maar bij strenge vorst is het goed om de tuinplant af te dekken met een vliesdoek. Wanneer de Polygala in een pot staat kun je deze maar beter in de winter binnen laten overwinteren wanneer er vorst aantreedt.
Bloemen van de Polygala
De bloemkleur van de Polygala is roze/ paars. De bloemen lijken op vleugels. Een leuk weetje; de bloemen van deze tuinplant sluiten in de avond en openen weer in de ochtend.
Giftig
De Polygala is giftig.
Ziektes
De Polygala tuinplant kan last krijgen van de Bruine vlek. De plant krijgt dan bruine vlekken op de bladeren. Verwijder de aangetaste delen en bestrijd het eventueel met een schimmelwerend middel.
Hieronder staan de verschillende Polygala soorten
1. Polygala myrtifolia
De Polygala myrtifolia is een groenblijvende struik die graag in de volle zon of halfschaduw staat.
2. Polygala chamaebuxus
De Polygala chamaebuxus krijgt witte met geelbruine bloemen. Het is een groenblijvende tuinplant.
3. Polygala serpyllifolia
De Polygala serpyllifolia is een liggende plant. Deze vleugeltjesbloem is een zeldzame plant die je in het wild tegen kunt komen.
4. Polygala comosa
De Polygala comosa wordt ook wel kuifvleugeltjesbloem genoemd. Hij bloeit van mei tot en met juli.