Oleander verzorging

De Oleander is een prachtige struik die roze, wit, gele of rode bloemen krijgt. Deze struik wordt ook wel Nerium Oleander genoemd en kan tot wel 3 meter hoog groeien. De bloemen van deze tuinplant hebben een mediterraans uiterlijk waardoor jouw tuin zich meteen in tropische sferen waant. De Nerium Oleander bloeit uitbundig en snel. De Oleander is een vertakte struik met leerachtig blad. Je kunt de Oleander het beste in een plantenbak plaatsen en niet in de volle grond. Dit omdat de tuinplant niet winterhard is. 

Oleander verzorging

Samenvatting
Veel
Veel licht nodig
Matig luchtzuiverend
Bladeren zijn giftig

Oleander verzorging

De Oleander is een prachtige struik die roze, wit, gele of rode bloemen krijgt. Deze struik wordt ook wel Nerium Oleander genoemd en kan tot wel 3 meter hoog groeien. De bloemen van deze tuinplant hebben een mediterraans uiterlijk waardoor jouw tuin zich meteen in tropische sferen waant. De Nerium Oleander bloeit uitbundig en snel. De Oleander is een vertakte struik met leerachtig blad. Je kunt de Oleander het beste in een plantenbak plaatsen en niet in de volle grond. Dit omdat de tuinplant niet winterhard is. 

Oleander water geven

Oleander water geven

De Oleander is behoorlijk dorstig. Wanneer de tuinplant in een pot staat heeft hij, zeker in de zomerperiode, soms wel twee keer per dag water nodig. In de winterperiode is de tuinplant in rust en heeft hij minder water nodig. Wanneer je water geeft is het verstandig om lauw water te geven en geen koud water. 

Oleander standplaats

De Oleander staat graag op een plekje in de volle zon, maar wel beschut. De tuinplant houdt niet koude wind. De Nerium Oleander is een mediterrane plant die goed tegen de warmte kan.

Bloeitijd

De Nerium Oleander tuinplant bloeit van juli tot september. 

Winterhard

De Oleander is niet winterhard. Je kunt de tuinplant in de winterperiode het beste naar binnen halen. 



Oleander standplaats

Oleander planten

Oleander planten

Een Oleander plant kun je het beste in een pot planten. Dit omdat hij niet goed tegen vorst kan en niet winterhard is. Gebruik altijd een ruime pot bij het verpotten of oppotten. 

Verpotten

Een jonge Oleander moet je ieder jaar verpotten. Een oudere Oleander kun je om de drie jaar verpotten. Een Oleander verpotten is belangrijk om te doen, op deze manier blijft hij goed en gezond groeien. 

Verplanten

Je kunt de Nerium Oleander heel goed verplanten, je hoeft niet bang te zijn om de wortels te beschadigen. Wil je jouw Oleander verplanten dan kun je dit het beste in het voorjaar doen. 

Voeding voor de Oleander

De Nerium Oleander gaat nog beter zijn best doen als je hem regelmatig wat extra voeding geeft. Geef vanaf mei tot augustus elke twee weken wat extra voeding. Gebruik bijvoorbeeld vloeibare plantenvoeding voor mediterrane planten. Je kunt de voeding gewoon door het water mengen. Ook is het goed om bij het oppotten of verpotten organische mestkorrels door de grond te mengen, hierdoor krijgt de tuinplant weer even een boost om verder te groeien. 

 
Voeding voor de Oleander

Oleander onderhouden

Oleander onderhouden

De Oleander is geen moeilijke tuinplant als het om de verzorging gaat. Met een beetje snoeien en wat voeding geven is de plant al snel tevreden. Let er wel op dat de Oleander niet tegen vorst kan.

Snoeien

Het is niet per sé nodig om een Oleander te snoeien. Maar hij kan prima een snoeibeurt gebruiken. Snoei wanneer je vindt dat de tuinplant te groot wordt of om de vorm te behouden. Je kunt de Oleander het beste in het voorjaar of in de herfst snoeien. Snoei maximaal de helft van alle takken af vlak boven een zijscheut of knop. Bij een oleander op stam snoei je alleen de kroon. Verwelkte bloemen kun je voorzichtig weghalen, maar gebruik wel altijd handschoenen. 

Stekken of vermeerderen

Hoe leuk is het om je eigen Oleander te stekken? Maar hoe doe je dat? Een Oleander stekken kun je het beste tussen juni en september doen. Knip een gezonde jonge tak van de Oleander plant af. Let er op dat de onderkant van de tak wel al een beetje houtig is, maar de top nog zacht is. De blaadjes moeten dicht op elkaar zitten. Knip de stek net onder een knop of verdikking af van de tuinplant. Verwijder de onderste blaadjes maar laat de blaadjes wel aan de bovenkant zitten. Knip nu de zachte top uit de stek en doop het stekje in stekpoeder. Plaats de stek in een potje met potgrond. Geef water en dek het potje af met een deksel of plastic zakje. Plaats het potje op een lichte plek zonder direct zonlicht. Het is goed om de deksel of plastic zakje om de twee weken even tien minuutjes eraf te halen zodat het stekje kan luchten. Zorg er voor dat de grond niet te nat is. Na ongeveer vier tot zes weken zullen er wortels aan de stek komen en kun je de stek verpotten. 

Zaaien/ oogsten

Je kunt de Oleander het gehele jaar binnenshuis zaaien. Plaats de zaden in een potje met zaai- en stekgrond en houd de grond constant vochtig. Het beste is om het potje bij een temperatuur tussen de 20 graden Celsius en 25 graden Celsius neer te zetten. Na enkele weken zullen de zaden ontkiemen en kun je de plantjes, wanneer deze goed gegroeid zijn, verpotten naar een grotere bloempot. 

Vorst

Vorst is voor de Oleander funest. Sommige Oleander soorten kunnen vorst tot -10 graden Celsius verdragen maar toch is het verstandig om de tuinplant naar binnen te halen in de winter. 

Bloemen van de Oleander

De Nerium Oleander krijgt prachtige bloemen. De bloemen geven ook nog eens een heerlijke geur af. De bloemen hebben een trechtervorm met 5 blaadjes aan het einde. De kleur kan variëren van roze, tot witte, gele of rode bloemen. 

Giftig

De Oleander bevat giftig melksap in alle vegetatieve delen van de plant. Het gif kan irritatie op de huid geven. Draag daarom bij het verplanten van de Oleander altijd handschoenen.

Ziektes

Een van de bekende ziektes die een Nerium Oleander kan krijgen is Neriumkanker. Dit is te herkennen aan donkerbruine ‘gezwellen’ op de stengels en bladeren en bloemknoppen die verdrogen. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie en kan makkelijk andere tuinplanten besmetten. Vaak is het nodig om de tuinplant weg te doen wanneer hij is aangetast door de bacterie. 

Oleander bloem

Hieronder staan de verschillende soorten Oleander

1. Nerium oleander villa romaine

De Nerium oleander villa romaine krijgt roze bloemen. De struik kan wel vier meter hoog worden. 

2. Nerium oleander italia

De Nerium oleander italia is bladhoudend. Hij krijgt rode bloemen en is winterhard tot -15 graden Celcius. 

3. Nerium oleander atlas

De struik is bladhoudend. Met zijn lichtroze bloemen is de Nerium oleander atlas prachtig om te zien.  

Vraag & Antwoord
Mijn Oleander krijgt gele bladeren?

Dit kan een gevolg zijn van voedingstekort. Geef de tuinplant meteen wat extra mest. 

De Oleander verliest zijn bladeren.

Wanneer jouw Oleander zijn bladeren verliest, kan het zijn dat hij te weinig water ontvangt. Geef meteen water, maar let op dat je hem niet verzuipt.

Is de Oleander giftig, wanneer je hem aanraakt?

Ja, alle delen van deze plant zijn giftig, zowel bij aanraking als bij inname.

Is een Oleander plant giftig voor honden?

Jazeker, de Oleander is giftig voor de mens, maar ook voor dieren.

Ga direct naar