Lavendel, Lavandula, is een tuinplant die veel in tuinen voorkomt. Het is familie van de Lamiaceae, de lipbloemenfamilie. Lavendel wordt niet hoger dan een meter en niet breder dan een halve meter. Lavandula is een heerlijk geurende struik en staat ook nog eens leuk in een pot of border in de tuin. Lavendel kent diverse doeleinden. Zo wordt de lavendel plant gebruikt als wasverzachter, er bestaat lavendelzeep, lavendel geurzakjes, lavendel thee en nog veel meer! Gedroogde lavendel kun je ook in jouw kledingkast bewaren vanwege de heerlijke geur die de plant verspreid. Van lavendel wordt ook lavendel olie gemaakt. De bekendste lavendel soorten zijn de Lavandula angustifolia (de vlinderlavendel), de Lavandula stoechas (de kuiflavendel), de witte lavendel en de franse lavendel. Van oorsprong kan lavandula uit Frankrijk en de mediterrane landen. Lavendel is makkelijke plant qua verzorging.
Lavendel water geven
Hoe vaak moet je lavendel water geven? Wanneer de lavendel plant in de volle grond staat hoef je eigenlijk maar zelden water te geven. Alleen bij extreme droogte dient de lavendel plant wat vaker water te krijgen. Wanneer lavendel in een pot staat heeft deze iets vaker water nodig, maar geef nooit te veel water.
Licht en warmte
Lavendel houdt van de zon! Plaats de lavendel plant daarom op een plek in de volle zon en in een kalkrijke bodem. Lavendel kan ook op een plek in de halfschaduw staan, maar het liefst staat de tuinplant op een plek in de zon. Zorg er altijd voor dat de bodem goed gedraineerd is. Het water moet goed weg kunnen lopen.
Lavendel bloeitijd
De bloeitijd van lavendel is van juli tot september.
Lavendel winterhard
Lavendel is goed winterhard én wintergroen.
Wanneer lavendel planten
Wanneer kun je het beste lavendel planten? Lavendel kun je ten alle tijden planten. Behalve wanneer het vriest. Plant je lavendel in de volle grond en voeg wat extra kalk toe aan de bodem. Doe dit alleen bij de Lavandula angustifolia. De Lavandula stoechas heeft geen extra kalk nodig. Zorg dat het gat in de grond een centimeter dieper is dan de hoogte van de kluit. Wanneer je lavandula gaat planten in een pot doe je in principe hetzelfde als wanneer je de tuinplant in de volle grond plaatst. Zorg er altijd voor dat er gaten onderin de pot zitten zodat het water goed kan weglopen.
Lavendel in pot
Wanneer lavendel al een aantal jaar in dezelfde pot staat zul je zien dat de plant wat geler aan het worden is. Dit is een teken dat de tuinplant te weinig voedingsstoffen ontvangt uit de aarde. Het beste is dan om de lavendel plant te verpotten. Haal de plant voorzichtig uit de pot en kijk of de wortels nog genoeg ruimte hebben in de pot. Is er nog genoeg ruimte? Dan kun je de pot vullen met nieuwe grond en de tuinplant terug plaatsen. Hebben de wortels de pot bijna overgenomen? Dan kun je het beste een grotere pot gebruiken. Doe nieuwe aarde in de grotere pot en plaats de lavandula hier in. Geef hierna een lekkere scheut water.
Lavendel verplanten
Wil je lavendel gaan verplanten doe dit dan het liefste in het voorjaar of in het najaar. Graaf de kluit van de lavendel plant voorzichtig en zo ruim mogelijk uit. Maak een nieuw, ruim gat op de plek waar je de tuinplant wilt plaatsen en plaats de lavendel hier in. Geef de eerste tijd regelmatig water.
Voeding voor Lavendel
De lavendel plant groeit het beste in kalkrijke grond. Geef in het voorjaar en in het najaar wat kalk. Geef geen mest! Bemesten van lavendel kan dodelijk zijn voor de plant.
Lavendel onderhouden
Lavendel vraagt weinig verzorging. De lavendel plant kan goed tegen droogte en vraagt weinig voeding. Het belangrijkste is regelmatig te snoeien om de plant zo gezond mogelijk te houden.
Lavendel snoeien
Het is belangrijk om lavendel te snoeien anders verhout de plant aan de onderkant. Snoei de lavendel plant twee keer per jaar. Snoei lavendel een keer in het voorjaar na de laatste vorst, als de plant net weer begint te bloeien. Snoei tot ongeveer 20 cm terug, maar zorg er wel voor dat er altijd nog een stukje groen te zien is. Kale takken kun je in zijn totaliteit weg snoeien.
Wanneer je lavendel in het najaar gaat snoeien kun je het beste na de bloei gaan snoeien. Knip de uitgebloeide bloemen af en een klein stukje van de top van de tak.
Lavendel stekken of vermeerderen
Wil je lavendel gaan stekken? Dit kun je het beste in augustus of september doen. Snij een niet-bloeiende stengel schuin af. Haal de onderste blaadjes van de stek weg. Doe wat stekgrond in een pot en zet de stek hier in. Zet de pot binnen op een zonnige plek en geef regelmatig een beetje water. Geef niet te veel water, de stek moet niet te nat komen te staan. Na een tot twee maanden zullen er wortels verschijnen aan de stek. In het voorjaar kun je jouw stek in de volle grond of in een pot buiten zetten.
Lavendel zaaien/ oogsten
Wanneer je lavendel wilt gaan zaaien kun je dit in een pot of in de volle grond gaan doen. De beste tijd om te zaaien is van april tot juni. Als je gaat zaaien in een pot, gebruik dan een pot met potgrond en doe de lavendelzaadjes hier in. Plaats de pot op een zonnige plek bij kamertemperatuur. Houdt in de gaten dat de grond vochtig blijft. Na vier tot vijf weken zullen de lavendelzaadjes ontkiemen. Na ongeveer zes weken kunnen de plantjes naar buiten toe. De lavendel plantjes hebben ongeveer 25 cm ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Als je gaat zaaien in de volle grond plant je de zaadjes in de grond en dek je ze af met een dun laagje grond. Zorg voor een zonnige plek en geef regelmatig water.
Vorst
Lavendel kan best wel wat vorst verdragen. Bij strenge vorst kun je de lavendel plant die in een pot staat het beste beschermen door middel van noppenfolie.
Bloemen van Lavendel
De lavendel bloem kleurt prachtig paars en ruikt heerlijk. Gedroogde lavendel bloemen worden ook wel toegepast als smaakmaker in stoofgerechten.
Giftig
Lavendel is niet giftig voor de mens maar de etherische olie van lavandula kan wel giftig zijn voor dieren.
Ziektes
Lavendel kent bijna geen ziektes. De lavendel plant kan wel te maken krijgen met ‘het schuimbeestje’ (schuimcicade). Het beestje produceert eitjes die in het voorjaar uitkomen, dit uit zich door schuim op de plant. Je kunt dit schuim makkelijk weg spuiten met water.
Hieronder staan de verschillende soorten Lavendel
1. Lavandula angustifolia
De Lavandula angustifolia, ook wel 'gewone lavendel', is de bekendste lavendel en staat graag in de volle zon. Deze lavendel bloeit van juli tot september.
2. Lavandula stoechas
De lavandula stoechas wordt ook wel 'franse lavendel' genoemd of pluimlavendel, vanwege haar 'pluimpje' aan de bovenkant van de bloem. De struik wordt ongeveer 70 cm hoog.
3. Lavendel munstead
De Lavendel munstead is de sterkste lavendel, hij krijgt prachtige paars/blauwe bloemen. De bloemen bloeien van juni tot augustus.
4. Lavandula dentata
De Lavandula dentata, ook wel 'Tandlavendel', wordt ongeveer 50 cm hoog en is matig winterhard. Deze lavendel komt oorspronkelijk uit Zuid-Frankrijk.
5. Lavandula lanata
De Lavandula lanata is groenblijvend en wordt 1 meter hoog. Deze lavendel staat bekend om haar witte 'wollige haren' op de bladeren.
6. Lavandula angustifolia edelweiss
De Lavandula angustifolia edelweiss, ofwel 'Witte Lavendel' krijgt witte bloemen en grijze bladeren. Deze lavendel wordt 40 cm hoog en is ook heel goed in een pot te plaatsen.
7. Lavendel rosea
De Lavendel rosea, Roze lavendel, is een vaste plant die bloeit met roze bloemen van juli tot september.