Laurier verzorging

De laurier is een haagplant die winterhard en wintergroen is. Van oorsprong komt de laurier uit landen die grenzen aan de Zwarte Zee, de Kaukasus, Iran en Turkije. Je kunt een laurier herkennen aan haar langwerpige, donkergroene, gladde bladeren. De Laurus, zoals de laurier ook wel wordt genoemd, is een populaire tuinplant. De haag wordt veel als erfafscheiding geplaatst om zo de nodige privacy te creëren. Omdat de laurier een snelle groeier is, moet je ook regelmatig snoeien. Laurier wordt vaak in de keuken als kruid toegepast. De Laurus groeit opgaand en is niet geheel winterhard. 

Laurier verzorging

Samenvatting
Veel
Veel licht nodig
Matig luchtzuiverend
Bladeren zijn niet giftig

Laurier verzorging
Planten van deze familie
984810e2-b535-4d50-9196-972cb945acec
Laurus nobilis
90 cm 21 cm
€ 2399 incl. BTW
Fcfd0e42-bea7-4a65-8693-3131f8ee0514
Laurus nobilis
150 cm 27 cm
€ 3399 incl. BTW

De laurier is een haagplant die winterhard en wintergroen is. Van oorsprong komt de laurier uit landen die grenzen aan de Zwarte Zee, de Kaukasus, Iran en Turkije. Je kunt een laurier herkennen aan haar langwerpige, donkergroene, gladde bladeren. De Laurus, zoals de laurier ook wel wordt genoemd, is een populaire tuinplant. De haag wordt veel als erfafscheiding geplaatst om zo de nodige privacy te creëren. Omdat de laurier een snelle groeier is, moet je ook regelmatig snoeien. Laurier wordt vaak in de keuken als kruid toegepast. De Laurus groeit opgaand en is niet geheel winterhard. 

Laurier water geven

Laurier water geven

De laurier tuinplant is een dorstige plant. Ze vraagt dus regelmatig om water. Wanneer de laurier in een pot staat heeft het meer water nodig dan wanneer de plant in de volle grond staat, zeker in de zomerperiode. Geef in de winterperiode gemiddeld een keer per maand water en in de zomerperiode een tot vijf keer per week water.

Laurier standplaats

Een laurier kun je op een plekje in de zon of halfschaduw plaatsen. De tuinplant kan prima warmte verdragen, ze komt van oorsprong uit het Midden-oosten en houdt van warme temperaturen. Wees wel voorzichtig met wind. Het liefst staat de laurier op een beschutte plek.  

Bloeitijd

De laurier krijgt in april en mei witte bloemetjes, hierna ontstaan er rode besjes die na verloop van tijd zwart kleuren.

Winterhard

De laurier is niet geheel winterhard. 

Laurier standplaats

Laurier planten

Laurier planten

Een laurier kun je in principe het hele jaar door planten, mits het niet vriest of niet te warm is. De laurus kun je het beste in een pot plaatsen. Dit omdat de tuinplant niet winterhard is en het dus verstandig is de plant in de winterperiode naar binnen te halen. 

Verpotten

Een laurier kan prima in een pot geplaatst worden. Wanneer de laurus in een pot staat kan deze hier wel vier jaar in blijven staan. Hierna is het goed om de tuinplant te verpotten naar een grotere pot met nieuwe verse grond. Wil je gaan verpotten dan kun je dit het beste in het voorjaar, de zomer- of herfstperiode doen.

Verplanten

Wil je jouw laurier verplaatsen, dan kun je dat in principe het hele jaar doen, behalve wanneer het vriest. Maak een ruim gat op de nieuwe plek waar de tuinplant komt te staan. Meng de grond met compost en plaats de laurus op haar nieuwe plekje. Houdt genoeg afstand tot andere planten. Geef na het planten ruim water. 

Voeding voor de Laurier

Geef één keer per jaar organische mest, zodat de laurier weer een boost krijgt om te groeien. Je kunt de laurus het beste in mei of juni bemesten, let op, doe dit niet meer vanaf augustus. De tuinplant gaat dan in rust waardoor de voedingsstoffen niet meer worden opgenomen door de plant. Gebruik voor het bemesten organische mestkorrels. 

 
Voeding voor de Laurier

Laurier onderhouden

Laurier onderhouden

Een laurier tuinplant is geen moeilijke plant. Ze vraagt weinig verzorging. Let wel op met vorst, dit is schadelijk voor de plant.

Snoeien

De beste periode om jouw laurier te snoeien is in maart - april en nog een keer in augustus of september. Wanneer je in het voorjaar gaat snoeien, snoei je de dode takken weg en de takken met bruine bladeren. Ga je in de nazomer snoeien, snoei dan alleen een beetje bij, in plaats van rigoureus. 

Stekken of vermeerderen

Wanneer je de laurier wilt gaan stekken, dan kun je dit het beste in september doen. Snij een stek van ongeveer tien centimeter van de laurier af. Er moeten minimaal zo’n drie tot vier blaadjes aan de takken zitten. Onderaan de stek moeten de eventuele blaadjes verwijderd worden. Plaats de stek in een pot met zaai- en stekgrond. Zet de pot op een lichte plek zonder direct zonlicht, bij een temperatuur van minimaal 18 graden. Na ongeveer een jaar kun je de laurier stek verpotten naar een grotere pot, of planten in de volle grond. 

Zaaien/ oogsten

Laurier zaaien wordt niet veel gedaan. Het is een moeilijk proces. Stekken is makkelijker én sneller. Wil je toch proberen te gaan zaaien, heb dan veel geduld. Meng de zaden met vochtig metselzand en laat dit ongeveer twee maanden staan. Zet het mengsel op een warme plek en roer af en toe door. Na enige tijd zullen de zaden hopelijk ontkiemen. Zijn de zaden ontkiemd, dan kun je ze in potjes plaatsen met zaai- en stekgrond. Dek de zaden af met een plastic zakje of deksel. Geef regelmatig water en houd de grond vochtig. De groei kan een tijd duren. 
Je kunt het hele jaar door de laurierbladeren en laurierbessen oogsten. 

Vorst

Omdat de laurus tuinplant vorst van maximaal -10 graden Celsius kan verdragen is het verstandig om de tuinplant af te dekken met vliesdoek, of wanneer de plant in een pot staat, naar binnen te halen. 

Bloemen van de Laurier

De laurier krijgt witachtige bloemen waarna ze eivormige, besachtige vruchten worden. Ze zijn eerst rood en worden langzaamaan zwart van kleur.

Giftig

De laurier is niet giftig voor mens en dier.

Ziektes

Een laurier kan last krijgen van; bladvlekkenziekte, hagelschot en valse meeldauw. Bij bladvlekkenziekte herken je dit aan bruine/ verkleurde vlekken op de bladeren. Snoei de aangetaste delen weg. Heeft de tuinplant last van hagelschot, dan kun je dit herkennen aan kleine gaatjes in de bladeren die een onregelmatige vorm hebben. Je kunt dit het beste bestrijden door te spuiten met een middel dat zwavel bevat. Valse meeldauw is te herkennen aan witte vlekjes op de bladeren die steeds groter worden. Verwijder de aangetaste delen. 

Laurier bloem

Hieronder staan de verschillende soorten Laurier

1. Prunus laurocerasus

De Prunus laurocerasus is een snelle groeier. Deze soort is ook minder gevoelig voor ziektes. De Prunus laurocerasus is een populaire soort onder de Laurier.

2. Prunus lusitanica angustifolia

De Prunus lusitanica angustifolia is een smalle, wintergroene haag. In de de lente krijgt de haag mooie witte bloemen. 

3. Laurier novita

Deze laurier groeit flink in de hoogte maar ook in de breedte. Hij heeft grote, brede bladeren. 

4. Laurier caucasica

De laurier caucasica is een opgaande, harde groeier. Hij heeft spitse bladeren.

5. Laurier rotundifolia

De Laurier rotundifolia groeit zowel in de hoogte als in de breedte. Het is een robuuste haag die tegen een stootje kan. 

 

Vraag & Antwoord
Kun je Laurier eten?

Je kunt alleen de echte Laurier eten, de Prunus kun je niet eten. Je kunt de Laurierblaadjes voor allerlei gerechten gebruiken. 

Mijn Laurier krijgt gele bladeren.

Wanneer je gele bladeren aan je laurier ziet kan dit te maken hebben met vocht tekort. Geef dan ruim water, maar let op dat de tuinplant niet te nat komt te staan. 

Mijn Laurier heeft bruine bladeren.

Krijgt je Laurier bruine bladeren, dan kan dit komen door bladluis of schildluis. 

Ga direct naar