De korenbloem (Centaurea Cyanus) wordt ook Wilde Korenbloem genoemd en kan tot zo’n 90 cm hoog worden. Het is een eenjarige plant die prachtige blauwe, witte, roze of rode bloemen krijgt. De blauwe korenbloem is eetbaar. Van de Centaurea Cyanus wordt ook thee gemaakt, de thee heeft een versterkend effect op je immuunsysteem. De korenbloem is een makkelijke plant qua verzorging. De bloemen kunnen zichzelf uitzaaien, zo kun je jaren genieten van deze mooie plant. De blauwe korenbloem is een vaste plant. De Centaurea Cyanus is ook nog eens erg geliefd bij insecten zoals bijen, hommels en vlinders.
Korenbloem water geven
De korenbloem kan goed tegen droogte. Alleen bij extreme droogte dien je water te geven. Doordat de korenbloem veel voorkomt op akkers, waar de plant zichzelf moet redden, kan de Centaurea Cyanus daarom goed tegen droge periodes.
Korenbloem standplaats
De korenbloem staat graag in het licht, maar wees voorzichtig met direct zonlicht. Het directe zonlicht kan ervoor zorgen dat de plant kan gaan verwelken of er kunnen brandwonden ontstaan. Zet de korenbloem op een plekje in de halfschaduw.
Bloeitijd korenbloem
De bloeitijd van de korenbloem is van juni tot augustus.
Is de korenbloem winterhard
Zowel de vaste- als de eenjarige korenbloem is winterhard.
Korenbloem planten
De korenbloem kun je zelf gaan zaaien. Hier kun je in het beste in het voorjaar mee starten.
Verpotten
Verpotten is niet nodig bij de korenbloem.
Verplanten
Je kunt de korenbloem beter niet verplaatsen. De wortels zijn zeer kwetsbaar en het verplaatsen kan er voor zorgen dat de tuinplant het niet overleefd.
Voeding voor Korenbloem
Je kunt de korenbloem het beste organische messtof geven. Doe dit het liefst een halve maand voor de bloeitijd, in mei. De korenbloem heeft niet per se extra voeding nodig maar het bevordert wel de groei van de tuinplant en het zorgt er voor de dat de bloemkleuren nog feller worden.
Korenbloem onderhouden
De korenbloem is een makkelijke tuinplant en vraagt daarom weinig verzorging. Het belangrijkste is dat de korenbloem gesnoeid wordt na de bloei om zo de verdere groei te stimuleren.
Snoeien
Het is verstandig om de korenbloem na de bloei meteen terug te snoeien tot zijn 5 á 10 centimeter vanaf de grond. Dit kan een tweede bloei stimuleren.
Stekken/ stekken
De korenbloem kan zich vemeerderen door zichzelf uit te zaaien.
Zaaien/ Oogsten
Wil je de korenbloem gaan kweken? Wanneer je de korenbloem wilt gaan kweken kun je hier het beste vanaf maart mee beginnen. Zo kun je optimaal genieten van jouw eenjarige korenbloem plant. Plaats de korenbloem zaden op een plekje waar zonlicht komt, in een vruchtbare bodem. En bedek de korenbloem zaden daarna met ongeveer een centimeter aarde. Houdt een afstand van 10 centimeter tussen de zaden aan zodat de plantjes de ruimte krijgen om te groeien. De bodem moet goed gedraineerd zijn. Het ontkiemen van de zaden duurt tussen de vijf en tien dagen.
De korenbloem kun je prima zelf oogsten om in een vaas te plaatsen. Je kunt wekenlang van de pachtige bloemen genieten. Wanneer je zelf gaat oogsten dien je de gehele stengel af te snijden van de korenbloem.
Vorst
De korenbloem is eenjarig en de zaden kunnen goed tegen vorst.
Bloemen van de Korenbloem
De bloemen van de korenbloem kunnen prachtig wit, blauw, roze of rood kleuren en bloeien van juni tot augustus. De diameter van de bloem wordt ongeveer 3,5 centimeter.
Giftig
De korenbloem is niet giftig voor mens en dier, dus ook niet voor katten.
Ziektes
De korenbloem kan last krijgen van meeldauw. Meeldauw is een witte schimmel die verschijnt op de bladeren van de korenbloem. Er kunnen ook bruine vlekken op de bladeren van de korenbloem ontstaan. Dit kan een schimmel of bacteriële ziekte zijn. Wanneer een van deze ziektes aantreedt kun je het beste de aangetaste delen verwijderen.
Hieronder staan de verschillende soorten Japanse esdoorn
1. Centaurea montana
De Centaurea montana, ofwel 'Bergcentaurie', is een vaste plant en krijgt blauwkleurige bloemen. Deze plant bloeit van juni tot augustus en wordt ongeveer 50 cm hoog.
2. Centaurea dealbata
De Centaurea dealbata krijgt donkerroze bloemen en bloeit van juli tot en met augustus. Het is een vaste plant en hij wordt ongeveer 70 cm hoog.
3. Centaurea macrocephala
De Centaurea macrocephala krijgt kogelvormige, gele bloemen die bloeien van juli tot en met augustus. De Centaurea macrocephala wordt ook wel Armeense Korenbloem genoemd.
4. Centaurea hypoleuca 'John Coutts'
De Centaurea hypoleuca 'John Coutts' is een vaste plant met felroze bloemen. Deze tuinplant is winterhard.