De glansmispel is een wintergroene tuinplant die in veel tuinen als haag geplaatst wordt. Je kunt de glansmispel ook als struik neerzetten. Een glansmispel haag kan tot 2,5 meter hoog worden. Het prachtige rode blad van de struik is fascinerend om te zien! Geef kleur aan je tuin met de mooie Photinia. De glansmispel is een makkelijke tuinplant, hij kan vrijwel op iedere plek goed groeien. Hij groeit zo’n vijftig centimeter per jaar. De tuinplant vormt een dichte haag die heel goed als afscheiding kan worden gediend in je tuin of op het terras.
Glansmispel water geven
Wanneer je de glansmispel net geplant hebt is het goed om in het begin regelmatig water te geven. De plant kan best wel even droog staan, maar langdurige droogte verdraagt hij niet. Geef de haag alleen water wanneer de grond rondom droog is. Staat jouw glansmispel struik in een pot, dan moet je iets vaker water geven. De grond droogt sneller uit in een pot.
Glansmispel standplaats
De glansmispel staat graag op een zonnig plekje of een plekje met halfschaduw. Let er wel op dat je de tuinplant op een beschutte plek neerzet. De glansmispel kan slecht tegen koude wind.
Bloeitijd
De bloeitijd van de glansmispel is van april tot juni.
Winterhard
De Photinia is goed winterhard.
Glansmispel planten
De glansmispel kan eigenlijk in iedere normale, voedzame grond groeien, maar de struik groeit echter het beste in een bodem die rijk is aan humus.
Verpotten
Wanneer de glansmispel te groot wordt voor de bestaande pot is het goed om de tuinplant te verpotten naar een grotere pot. Vul de pot met nieuwe grond en doe hier meteen wat extra voeding bij. Plaats de glansmispel in de pot en geef een ruime hoeveelheid water zodat de plant weer een goede start heeft om te groeien.
Verplanten
Wil je jouw glansmispel verplaatsen dan kun je dit het beste doen wanneer de tuinplant in rust is. Dit is tussen november en maart. Graaf de kluit zo groot mogelijk uit om schade aan de wortels te voorkomen.
Voeding voor Glansmispel
Je kunt de glansmispel het beste twee keer per jaar wat extra voeding geven. Doe dit een keer in april of mei en een keer in juli of augustus met humusrijke voeding. Gebruik organische meststof.
Glansmispel onderhouden
De glansmispel is een makkelijke tuinplant, hij vraagt weinig onderhoud. Zo af en toe snoeien en bemesten vindt de tuinplant wel fijn.
Snoeien
Snoeien kun je in principe het hele jaar doen, behalve als het vriest of wanneer de glansmispel in de volle zon staat. De beste periode om te snoeien is in maart. Het wordt aangeraden eens per jaar te snoeien, maar de glansmispel snoeien is niet noodzakelijk.
Stekken of vermeerderen
De glansmispel stekken is een makkelijke manier om te gaan vermeerderen. Je kunt hiermee het beste in de zomer mee beginnen. Snij een stek van ongeveer acht centimeter, net onder een bladknop weg. Verwijder de onderste blaadjes van de stek. Plaats de stek in een pot met zaai- en stekgrond en geef een ruime hoeveelheid water. Dek de bovenkant af met een plastic zakje of deksel. Zet het potje op een plek met schaduw. Na zo’n drie weken zullen er wortels ontstaan aan de stek, je kunt nu het plastic zakje of deksel van de pot halen. Blijf regelmatig water geven en houd de stek goed in de gaten. Je kunt de glansmispel stek in de lente uit planten.
Zaaien/ oogsten
Wil je zelf je glansmispel zaaien dan kun je hier in het najaar, begin winter mee beginnen. De glansmispel zaden zijn echte kou kiemers. Stop de zaden in een pot met potgrond, dek de zaden niet af. Zet de pot buiten. Vanaf januari kan de pot in een koele binnenruimte geplaatst worden. De zaden zullen (hopelijk) in de lente gaan kiemen.
Vorst
Jonge planten kunnen slechter tegen vorst dan oudere glansmispel planten. Een wat oudere glansmispel kan goed tegen vorst, mits het geen hele strenge vorst betreft. Bij strenge vorst is het goed om de tuinplant af te dekken met een vliesdoek, of bedek de bodem rondom de voet van de plant met compost.
Bloemen van de Glansmispel
In mei en juni krijgt de glansmispel kleine, witte bloemen. In het voorjaar krijgt de glansmispel vuurrode scheuten.
Giftig
In het najaar krijgt de photinia bessen. Deze besjes zijn giftig voor mensen en dieren.
Ziektes
Glansmispel kan last krijgen van bladvlekkenziekte, deze wordt ook wel Entomosporium mespili genoemd. Er verschijnen dan bruine vlekken op de bladeren die zich steeds meer gaan verspreiden. De bladeren gaan dood en vallen van de photinia struik af. Snoei direct de aangetaste delen weg.
Hieronder staan de verschillende soorten Glansmispel
1. Photinia little red robin
De Photinia little red robin heeft kleine, rode blaadjes. Hij is wintergroen en staat graag op een zonnige plek of een plek met halfschaduw.
2. Photinia fraseri Carre rouge
De struik is groenblijvend met prachtige rode bladeren. Het is een compacte groeier.
3. Photinia magical volcano
De Photinia magical volcano krijgt helderrode bladeren. Deze heester kan wel 1,75 meter hoog worden. Hij staat graag op een zonnig plekje of halfschaduw.
4. Photinia davidiana
De Photinia davidiana is wintergroen. Het is een sterk groeiende, rechtopgaande struik. Hij krijgt opvallende gekleurde jonge uitlopers.