De campanula wordt ook wel klokjesbloem genoemd en heeft zo'n 300 verschillende soorten. De campanula stamt af van de Campanulaceae familie en is van oorsprong een echte bergplant. Campanula is de latijnse naam voor ‘klokje’. De campanula is een makkelijke tuinplant qua verzorging. De klokjesbloem is een vaste plant en ze bestaat in diverse kleuren en verschillende hoogtes. Zo is de klokjesbloem er in het wit, je hebt de paarse klokjesbloem en de blauwe klokjesbloem. Dit zijn de bekendste kleuren. Het is een sterke plant, vrij van ziektes. De klokjesbloem wordt veel gebruikt in borders en het is een vaste plant. De campanula is een echte bodembedekker en kent de volgende soorten zoals het kruipklokje, prachtklokje en het karpatenklokje.
Campanula water geven
De campanula heeft regelmatig water nodig. In droge periodes heeft de klokjesbloem extra water nodig. Wanneer de campanula in een pot staat heeft deze ook extra water nodig. De campanula kan goed tegen droogte maar geef tijdens de bloeiperiode extra water, zo’n 2 keer per week. Zorg er wel voor dat het water goed kan wel lopen, anders kan er wortelrot ontstaan.
Licht en warmte
De campanula plant houdt van de volle zon. Plaats deze tuinplant daarom ook op een plek in de zon of halfschaduw. De lage soorten van de campanula kunnen goed tegen wind maar de hogere soorten staan liever op een plek die meer beschut is.
Wanneer bloeit de campanula?
De bloeitijd van de campanula is van mei tot september.
Is de campanula winterhard?
De campanula is goed winterhard. De meeste soorten van de campanula zijn niet wintergroen.
Campanula planten
Je zou de campanula in principe het hele jaar door kunnen planten, maar de beste tijd om dit te doen is in het voorjaar of in de zomer. Wanneer je de klokjesbloem gaat planten maak dan een gat in de grond dat 2 keer zo breed is dan de kluit, maar wel even diep als de kluit. Doe een beetje compost in de grond. Plant de campanula in de grond, de bovenkant van de kluit moet qua hoogte gelijk komen als het niveau van de grond. Geef de plant hierna lekker veel water. Het is belangrijk om een bepaalde plantafstand te houden tussen de planten, voor de lage soorten is de afstand 25 cm en voor de middelhoge en hoge soorten is dit 35 cm.
Verpotten
Verpotten is alleen nodig wanneer de klokjesbloem te weinig ruimte heeft. Verpot de plant in een grotere pot of in de volle grond.
Verplaatsen
Je kunt de campanula plant prima verplaatsen. Wil je jouw klokjesbloem verplaatsen, dan kun je dit het best in het voorjaar of het najaar doen. Graaf de wortelkluit uit en schud de aarde er af. Plant de campanula op de gewenste plek en houdt er rekening mee dat de bovenkant van de kluit gelijk komt met de grond.
Voeding voor de Campanula
In het begin van de lente en in het midden van de zomer kun je het beste extra voeding geven. Strooi een laagje kalk en compost bij de tuinplant als extra voeding. Hierdoor zal de plant nog beter gaan groeien. Wanneer jouw campanula op arme grond staat kun je ook wat organische mest korrels strooien.
Campanula onderhouden
Wil je zo lang mogelijk van jouw klokjesbloem genieten dan heeft deze tuinplant wel een beetje onderhoud nodig qua verzorging. Snoeien hierbij is een must. Maar af en toe bijmesten kan ook geen kwaad. De tuinplant vraagt niet veel maar met een paar tips wat betreft de verzorging van de campanula kun je nog jaren plezier hebben van deze plant.
Snoeien
2 keer per jaar moet je de campanula plant snoeien. Een keer in het vroege voorjaar en één keer na de bloei. Snoei de dode stengels tot vlak boven de grond en knip de uitgebloeide stengels af tot vlak boven de knop. In mei kan je eventueel alle stengels afknippen voor de helft of eenderde. Hierdoor zal de plant steviger worden en kan er een latere bloei ontstaan.
Stekken
Wanneer je de campanula wilt gaan vermeerderen kun je dit het beste in april doen. Snij een stengel vlak boven de wortel af. Verwijder de onderste bladeren en laat 4 blaadjes aan de top zitten. De zachte top moet je nu uit de stek knijpen en het stekje in stekpoeder dopen. Doe de stekjes in een pot met stekgrond. De blaadjes van het stekje moeten net boven de grond uitkomen. Geef hierna het stekje water en doe een plastic zakje erover om verdamping te voorkomen. Plaats het potje op een plek waar het warm en licht is met een temperatuur van ongeveer 18 graden. Lucht 2 keer per week door het zakje 10 minuten van het potje te halen. Tussen de 2 en 4 weken worden er wortels ontwikkeld.
Nog een manier op campanula te vermeerderen is door te scheuren. Deel de wortelkluit van de plant in meerdere kleine stukjes. Plant de nieuwe kleinere stukken opnieuw. Deze manier van vermeerderen kun je het beste in het voorjaar of het najaar doen.
Zaaien
Wil je campanula gaan zaaien? Je kunt in principe alle soorten campanula zaaien. Wil je binnen zaaien? Doe dit dan in februari tot april. Doe de zaakjes in een pot met stekgrond en zet de pot op een warme plek in de kamer. Na opkomst van de zaadjes kun je de pot op een koelere plek zetten. Wil je de zaadjes in de volle grond gaan zaaien dan kun je dit het beste doen in de maand mei of juni.
Vorst
De campanula kan goed tegen vorst, tot wel -35 graden.
Bloemen van de Campanula
De klokjesbloem is er in diverse kleuren en bloeit uitbundig. Hoe lang bloeit de campanula? De bloeitijd heeft een duur van ongeveer 8 weken. De campanula kan 2 keer per jaar bloeien. Een eerste bloei is in het voorjaar en een eventuele tweede bloei is in het najaar. Belangrijk is wel om te snoeien om een eventuele tweede bloei te krijgen.
Giftig
Gelukkig is de campanula plant niet giftig voor mens of dier.
Ziektes
De campanula heeft vrijwel geen ziektes. De enige ziekte die zou kunnen voorkomen bij deze tuinplant is slakkenvraat. Slakken kunnen schade brengen aan de campanula. Je kunt de slakken, wanneer je ze ziet, zelf weg halen. Ook kunnen slakken slecht tegen koper. Wanneer je een koperring plaatst kan dit wellicht helpen. Slakken houden ook niet van scherpe materialen, eierschalen worden vaak gebruikt om de slakken tegen te gaan.
Hieronder staan de verschillende soorten Campanula
1. Campanula portenschlagiana
De Campanula portenschlagiana is een laagblijvende klokjesbloem. De bloemen kleuren prachtig paars/blauw.
2. Campanula poscharskyana
De Campanula poscharskyana wordt ongeveer 15 cm hoog en staat graag op een zonnig plekje in de tuin.
3. Campanula lactiflora
De Campanula lactiflora is een rechtopgaande plant met klokvormige bloemen.
4. Campanula carpatica
De Campanula carpatica is een vaste plant en bloeit van juni tot en met augustus.
5. Campanula garganica
De Campanula garganica krijgt lichtblauwe stervormige bloemen en bloeit van juni tot augustus.