Varens kan je in huis het beste plaatsen op een standplaats in de halfschaduw, zonder direct zonlicht. Bij te veel licht zullen de bladeren geel kleuren. Verder raden we aan de grond lichtvochtig te houden. Bij de juiste verzorging heb je lang plezier van je plant.
De Varen is een van de oudste soort planten op aarde en behoort tot de familie vaatplanten. Er zijn duizenden soorten varens voor binnen of buiten, voor warm of koud klimaat en van groot tot klein. Iedere soort varen heeft zijn eigen uiterlijk en eigenschappen. Op deze pagina zullen we vooral focussen op de varens in ons assortiment die als kamerplant bestemd zijn.
Meer over de verzorging van varens voor binnen lees je op deze pagina.
Water geven
De grond van een varen dient ten allen tijden lichtvochtig te zijn, zonder dat er zich een laagje water onderop in de pot vormt. Dat laagje water kan leiden tot wortelrot, hierdoor kan de plant geen water meer opnemen en zal de plant afsterven.
Controleer regelmatig de grond van de varen door je vingers, tot twee knokkels diep, in de grond te steken. Is de grond na 6 dagen nog steeds erg nat, geef dan minder water. Is de grond na twee dagen al droog, geef dan wat meer water. In de zomer heeft de plant meer water nodig dan in de winter. Let hierop bij het water geven.
Watersysteem
Als je de kamerplant opmaakt met vulcastrat en een watermeter, kan je makkelijker en beter water geven. Hierbij geef je eenmaal per week water tot de watermeter omhoog beweegt. Let op: het water zakt langzaam naar beneden, de watermeter reageert dus vertraagd. In de winter kan je tweemaal per maand water geven.
Sproeien
We raden aan de plant regelmatig te besproeien. De varens komen namelijk uit gebieden met een hoge luchtvochtigheid. Het sproeien zorgt ervoor dat eventueel ongedierte en stof van de plant worden afgespoeld. Let er wel op dat de grond niet te nat wordt door het sproeien.
Licht en warmte
Waar kan je varens het beste neerzetten? De varen groeit meestal op een schaduwplek in de natuur, waardoor een plek in de schaduw of halfschaduw voor binnen het beste is. De plant stelt weinig eisen aan een standplaats, zolang er maar geen direct zonlicht is. Dit zal namelijk leiden tot brandplekken en verkleurde bladeren.
Als de plant brandplekken of verkleurde bladeren krijgt, raden we aan de plant verder van het raam te plaatsten. Ook raden we aan de plant niet op een plek neer te zetten met veel tocht. Dit is niet goed voor de plant en vergroot de kans op ongedierte en ziektes.
Minimale temperatuur
Overdag: | 15 ℃ |
's Nachts: | 12 ℃ |
Verpotten
Het verpotten van de varen kan direct na aankoop, maar liever in de lente of de zomer. Neem hierbij een plantenpot met een diameter die minimaal 20% breder is dan de huidige. Gebruik universele potgrond en probeer de wortels zo min mogelijk te beschadigen. Het is verstandig om bij een hoge plantenbak een inzethoes te gebruiken. Dit voorkomt dat er onderin de pot water gaat rotten, wat buiten het bereik van de wortels is en op den duur wortelrot kan veroorzaken.
Doordat de varen langzaam groeit, is verpotten niet vaak nodig. We raden aan de plant eens in de 3 a 4 jaar in een grotere pot te zetten. Hierdoor kan de plant natuurlijk en gezond doorgroeien. Hierbij raden we ook weer aan om een sierpot te gebruiken die 20% groter is dan de vorige plantenpak.
Voeding
Wij raden aan de varen alleen in de zomer- en lenteperiode voeding te geven. In de herfst en winter is de plant namelijk in rustmodus, waardoor je snel een overdosis geeft doordat de plant weinig verbruikt. Hiernaast is onze ervaring dat de aanbevolen dosering op de verpakking te hoog is voor een varen. We raden aan de aanbevolen dosering te halveren. Overvoeding is namelijk schadelijk voor het wortelgestel, doordat door de verzuring de wortels geen water en voedingsstoffen meer kunnen opnemen en afsterven.
Onderhoud
Verkleurde bladeren
Als de bladeren van de varen geel worden, is dit vaak een teken van te veel licht. Plaats de kamerplant in dit geval een meter verder van het raam. Mochten de bladeren bruine randen of vlekken krijgen, dan is dit 9 van de 10 keer een teken van te veel water. Verminder in dit geval de watergift. Als de varen weinig nieuw blad aanmaakt, kan het zijn dat de plant te donker staat. Je kan proberen de plant in dit geval iets dichter bij het raam neer te zetten.
Snoeien
De varen hoeft niet gesnoeid te worden. Je kan simpelweg de lelijke en verdorde bladeren van de plant verwijderen. Door deze bladeren te verwijderen, zal de varen de energie weer kunnen stoppen in het aanmaken van nieuwe bladeren.
Varen stekken
Varens zijn lastig te vermeerderen. De varen vermeerderen zich namelijk enkel via sporen, dit is een biologische proces en is moeilijk te reguleren. Hierdoor is het lastig om een varen te stekken.
Bloemen
Varens planten zich voort door middel van sporen en produceren hierdoor geen bloemen.
Giftig
Bepaalde soorten varens zijn giftig. Pas hierbij op met kinderen en huisdieren. Neem bij inname of twijfel altijd contact op met de huis-/dierenarts.
Ziektes
De varen is een plant die niet snel problemen ondervindt van ongedierte of ziektes. Als de plant hier toch last van krijgt, raden wij aan dit direct te bestrijden. Je kan kiezen voor chemische bestrijding of een biologische variant.