De Lepismium is een makkelijke kamerplant. De plant stelt weinig eisen aan de lichtintensiteit en je kan de Lepismium prima een week vergeten water te geven. Deze kamerplant heeft eigenlijke geen bladeren, de lange slierten zijn gewoon zijn stengels. Voordat de slierten gaan hangen groeien ze eerst de lucht in.
De Lepismium is een succulent die vaak als hangplant wordt verkocht. Deze leuke hangplant wordt ook wel 'koraalcactus' genoemd en groeit van oorsprong in Zuid-Amerika. De Lepismium behoort tot de Cactussen, hij heeft alleen geen stekels. Bovendien is deze kamerplant een epifyt, wat betekent dat hij op takken van bomen groeit.
Lepismium water geven
De Lepismium is een succulent en verbruikt hierdoor niet heel veel water. De Lepismium groeit niet in de woestijn, maar als epifyt in tropische gebieden. Hierdoor heeft de plant wel iets vaker water nodig dan de soortgenoten.
Zorg er voor dat de grond opdroogt, voordat je de plant opnieuw water geeft. Geef liever kleinere beetjes water, dan in een keer te veel water. De plant staat namelijk liever niet langere tijd in de natte grond. Als de stengels slap hangen en aan het rotten zijn is dit een teken van teveel water. Bij een tekort aan water krimpen de stengels in. Als je de plant vervolgens weer water geeft, dan zal de stengel zich meestal weer volzuigen en herstellen. Zorg er alleen wel voor dat dit niet te vaak voorkomt.
Geef deze plant dus liever te weinig water dan te veel. Wanneer de lepismium in de zomer in de zon staat of hangt, wees dan niet bang om hem te veel water te geven. Op dit moment zal de plant aardig wat drinken.
Sproeien
Het is niet noodzakelijk om de lepismium te sproeien, wel zorgt het ervoor dat eventueel ongedierte en stof van de plant worden afgespoeld. Dit verhoogt ook de sierwaarde van deze kamerplant. Zorg er wel voor dat de potgrond niet te nat wordt door het sproeien.
Licht en warmte
De Lepismium groeit in een tropisch klimaat, in plaats van in de woestijn zoals andere cactussen. In het regenwoud is er iets minder direct licht, door de hoge bomen die het licht ontnemen. Hierdoor kan je de Lepismium het beste plaatsen op een licht zonnige plek.
Als de plant donkerder staat, zal de plant minder water verbruiken. Hierdoor is de kans op rot groter. Daarentegen zal de Lepismium sneller groeien, als de kamerplant op een lichtere standplaats staat. Als de plant te veel licht ontvangt, zullen de stengels verkleuren.
Plaats de lepismium niet op een donkere plaats, dit vergroot de kans op rot. De lepismium houdt wel van wat zonlicht. Daarentegen zal de Lepismium sneller groeien, als de kamerplant op een lichtere standplaats staat. Als de plant te veel licht ontvangt, zullen de stengels verkleuren.
Minimale temperatuur
Overdag: | 15 ℃ |
'S nachts: | 10℃ |
Lepismium verpotten
Over het algemeen is het verpotten van een Lepismium niet moeilijk. Je neemt een plantenbak met een diameter die 20% groter is dan de huidige kweek- of sierpot. Bij het verpotten kan er gewoon gebruik worden gemaakt van potgrond. Meng dit met een handje zand, zodat de wortels meer lucht krijgen en het overtollige water makkelijker weg kan lopen.
Doordat de Lepismium langzaam groeit, is verpotten niet vaak nodig. Verpot de lepismium om de 3-4 jaar. Het beste kan je de plant in de lente verpotten, eventuele beschadigingen aan de wortels en stengels kunnen daardoor makkelijker herstellen.
Lepismium bijvoeden
Succulenten groeien wat trager en hebben hierdoor minder voeding nodig. We raden aan om de Lepismium alleen in de lente- en zomerperiode voeding te geven. Geef de plant geen voeding in de herfst- en wintermaanden.
Je kunt hiervoor Cactus- & Vetplantvoeding gebruiken. Doseer nooit meer dan de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking. Overmatig gebruik van voeding is schadelijk voor de plant.
Lepismium onderhouden
Verkleurde bladeren
Kamerplanten zullen over het algemeen oude stengels en bladeren afstoten om ruimte te maken voor nieuwere bladeren en stengels. Als de plant plots en veel verkleurt, zegt dit vaak wat over de verzorging van de plant. Mochten de bladeren bruine randen of vlekken krijgen, dan is dit 9 van de 10 keer een teken van te veel water. Geef in dit geval in de toekomst minder water, en laat de grond nu goed opdrogen.
Snoeien
De lepismium hoeft niet gesnoeid te worden. Alleen de lelijke en verdorde stengels verwijderen is voldoende om de plant mooi te houden. Wanneer je vind dat de plant te lang wordt kunnen de slierten gemakkelijk afgeknipt worden. Deze knipsels kunnen vervolgens gebruikt worden om weer te stekken.
Lepismium stekken
Het vermeerderen van een Lepismium is in het algemeen gemakkelijk. Knip een stukje van de plant af (met een schoon mes) en laat dit twee a drie dagen liggen op een schaaltje buiten de zon. Zet het stekje vervolgens in potgrond. Zet je stek op een lichte plek, maar niet in de zon. Het wortelen van de stek duurt ongeveer drie a vier weken. De kans op succes met stekken is meestal in de lente.
Bloeit de Lepismium?
Lepismium komt in het voor of najaar in bloei als hij goed verzorgt wordt.
Giftig
De Lepismium is een giftige kamerplant. Zorg er daarom voor dat kinderen en huisdieren er niet bij kunnen.
Ziektes
De Lepismium is een plant die niet snel problemen ondervindt van ongedierte of ziektes. Mocht de plant hier toch last van krijgen, raden wij aan dit direct te bestrijden. Je kunt kiezen voor een biologische bestrijding of een chemische behandeling tegen ongedierte.