De Hedera, ook wel Klimop genoemd, is een frisgroene tuinplant die makkelijk te onderhouden is. De plant heeft, wanneer deze eenmaal goed in de grond staat, weinig tot geen onderhoud nodig, maar kan wel onwijs snel groeien. De naam Klimop verwijst naar de groeiwijze van deze plant, de Hedera is namelijk heel goed in het beklimmen van wanden, schuttingen of andere elementen in de tuin. Hierdoor kun je de tuin in groen hullen. De Hedera behoort tot de Araliaceae familie, die bestaat uit verschillende heester en boomsoorten. De Hedera kenmerkt zich met een sierlijke, puntige bladvorm. De meeste varianten zijn groen van kleur, maar de Hedera komt ook voor met deels witte bladeren, variegata genoemd. Wil jij een Klimop in de tuin? Lees dan onze Klimop verzorgings informatie.
Klimop Water geven
De Hedera houdt er niet van om te lang in droge grond te staan, maar natte grond is ook niet wat de Hedera prettig vindt. Hierin kun je een goede balans vinden. Bij droge periodes is het van belang de hedera frequenter van water te voorzien. Ook wanneer je de Hedera net geplant hebt, heeft de tuinplant extra water nodig.
Licht en warmte
De standplaats voor de Klimop is minder belangrijk. De plant groeit namelijk goed in zowel zon als in schaduw. Zo kun je eenvoudig een plek kiezen in de tuin, omdat je met deze omstandigheden geen rekening hoeft te houden.
Is de Klimop winterhard?
De Klimop is een winterharde tuinplant, die makkelijk het gehele jaar buiten kan blijven.
Hedera planten
De Klimop kan zowel direct in de grond worden geplant als in een pot. Wanneer je de Hedera in de grond plaatst, kan de plant gaan woekeren. Dit komt doordat de plant enorm snel kan groeien. Met zijn zuigwortels, pakt de Klimop zich vast aan elementen, zoals muren en schuttingen. Als je wilt voorkomen dat de Hedera gaat woekeren, kun je de tuinplant beter in een pot kweken.
Verpotten
Bij het houden van de Hedera in pot, is het van belang dat de Klimop voldoende ruimte heeft om in de pot te groeien. Ook is het van belang dat de pot drainage gaten heeft, zodat overtollig water zonder probleem uit de pot kan lopen. Je kunt de Klimop verpotten, wanneer hij de pot is ontgroeid. Dit merk je aan wortels die uit de drainage gaten komen, gestagneerde groei, of wanneer je ziet dat er eigenlijk geen ruimte meer is voor de plant om nog verder wortels te ontwikkelen. Hierbij kies je een pot die ongeveer 20% groter is, zodat de Klimop voldoende ruimte heeft om verder te groeien, zonder dat de plant wegvalt in de pot.
Verplanten
Als je net een Nieuwe Hedera hebt aangeschaft en deze in de tuin wilt planten, kun je een goede plek zoeken voor de plant. Zorg dat je de kluit ingraaft en dat de grond vruchtbaar is. De plant kan op de plek worden gezet en kan een wintergroene afscheiding creëren in de tuin. Hier zet je de plant nabij de schutting en hebben de stengel in het begin misschien nog wat hulp nodig om zich vast te hechten. Op ten duur gaat dit helemaal vanzelf.
Wanneer de de Klimop wilt verplaatsen, is het van belang dat wortelkluit wordt uitgegraven en de stengel worden losgehaald. Dit is absoluut geen makkelijke taak, omdat de plant zich vasthoudt aan objecten. Ook kan de plant hele dikke stevige wortels krijgen, die woekeren door de gehele tuin. Hierbij raden we je dus aan om goed na te denken over de plek die je de Klimop wilt geven in de tuin.
Voeding voor de Klimop
De Hedera kan ieder jaar bemest worden om de plant mooi en gezond te houden. Hierbij kan je universele tuinplanten voeding gebruiken. Volg de aanwijzingen op het label van het desbetreffende product.
Klimop onderhouden
De Hedera vergt in het algemeen maar weinig onderhoud. Hierdoor is de Klimop meer geschikt voor beginnende tuiniers.
Hedera snoeien
De Hedera groeit onwijs snel, maar kan ieder moment van het jaar gesnoeid worden, om de plant in vorm te houden. Ook kan dit weer nieuwe groei stimuleren, waardoor de plant mooi en gezond blijft.
Klimop stekken
De Klimop kan eenvoudig worden gestekt. Hierbij kun je een uitloper van de Hedera afknippen en deze laten wortelen in water. Wanneer de Klimop stek wortels heeft van 10 centimeter met vertakkingen, kan de stek worden geplant in grond.
Bloemen van de Klimop
De Klimop heeft een lange bloeitijd, van september tot december kan de Hedera bloemen geven. Deze bloemen zijn gelig van kleur. De stuifmeel van deze bloemen zijn zeer gunstig voor insecten, omdat er rondom deze periode nog maar weinig planten bloeien. Hierdoor draagt de Klimop zeker zijn steentje bij aan een gezond ecosysteem.
Giftig
Helaas is de klimop giftig voor mens en dier. Pas dus op, dat je kinderen of huisdieren niet per ongeluk een hap uit deze tuinplant nemen. Mocht dit gebeuren, is het raadzaam meteen contact op te nemen met een (dieren)arts.
Ziektes
De Hedera is een sterke tuinplant, die over het algemeen weinig problemen oplevert. Wel kan de tuinplant problemen krijgen met spint, bladvlekken en de taxuskever. Houdt dus een oogje in het zeil, want deze ziekten kunnen de klimop behoorlijk aantasten.