De Coffea Arabica, koffieplant of koffieboom is van oorsprong afkomstig uit Ethiopië. De koffieboom behoort tot de plantenfamilie Rubiaceae. Zorg dat de grond licht vochtig blijft en zet de koffieplant op een plek met veel indirect zonlicht. Onder de juiste omstandigheden kunnen er echte koffiebonen aan deze plant groeien.
Tot ongeveer 2015 was deze plant goed verkrijgbaar, maar door een virus mag deze plant niet meer worden geïmporteerd. Het zal nog even duren voordat grotere exemplaren weer in Nederland leverbaar zijn.
De verzorging is vergelijkbaar met veel Ficussoorten. Hoe je de koffieplant verzorgt lees je op deze pagina.
Coffea Arabica water geven
Hoeveel water moet je de koffieplant geven? Deze kamerplant verbruikt redelijk wat water in de lente en zomer, zorg er voor dat de grond vochtig blijft, maar overdrijf het niet. Een licht vochtige grond is voldoende.
De hoeveelheid water is afhankelijk van onder andere de grootte van de koffieplant. Is de grond na twee dagen alweer droog, geef dan iets meer. Is de grond na vier dagen nog erg nat, geef dan iets minder. Op het begin zal het experimenteren naar de juiste hoeveelheid zijn. Na verloop van tijd weet je precies hoeveel water je koffieplant nodig heeft.
Het is raadzaam om bij een nieuw plant de grond regelmatig te controleren op de vochtigheid door een vinger in de grond te steken. Doe dit ook zodra je de plant verplaatst of verpot hebt. Zo leer je vanzelf hoe vaak en hoeveel water de plant nodig zal hebben.
Sproeien
Het is aan te raden om de koffieboom regelmatig te sproeien. Woonkamers zijn over het algemeen te droog, waardoor sproeien noodzakelijk is, zeker in de winter. Ook blijft het blad hierdoor mooi glimmen door het stof op de bladeren weg te sproeien. Zonder stof op de bladeren kan de koffieboom meer zonlicht opnemen, hierdoor is de kamerplant beter in staat zich te ontwikkelen.
Licht en warmte
De Coffea Arabica ontvangt het liefst veel licht ,maar pas in het begin op met direct zonlicht. De koffieplant wordt namelijk opgekweekt onder gefilterd licht. Indien de koffieplant in de zomer voor een raam op het zuiden komt te staan, is het raadzaam twee tot drie meter afstand te behouden. Geleidelijk kan de koffieplant dichterbij het raam komen te staan. Mits het niet te heet wordt direct achter het glas. In de winter is een standplaats direct voor het raam wenselijk.
De Coffea Arabica heeft minimaal vijf uur direct zonlicht per dag nodig. Indien deze kamerplant te donker staat, zal er geen vers blad worden aangemaakt en kan de plant zijn blad laten vallen. Ook is de kans op wortelrot groter, omdat de koffieplant dan minder water verbruikt. Te veel licht is schadelijk wanneer de temperaturen achter het glas te ver oplopen. Het blad zal dan verbranden.
Minimale temperatuur
Overdag: | 14℃ |
'S nachts: | 10℃ |
Coffea Arabica verpotten
Wanneer kan je de Coffea het best verpotten? Verpot de Coffea Arabica in de lente of direct na aanschaf. Herhaal dit wanneer de pot te klein wordt. Dit kan na een jaar gebeuren, maar soms is eens per twee jaar voldoende. Verpotten in de lente heeft de voorkeur, omdat beschadigde wortels dan sneller herstellen. Plaats de plant in een pot die minimaal twintig procent breder is en gebruik normale potgrond.
Gebruik geen hydrokorrels op de bodem als de pot waterdicht is. Het stilstaande water, dat zich tussen de hydrokorrels verzameld, kan minder gemakkelijk door de wortels worden bereikt en gaat rotten. Wanneer de pot een drainage gat heeft, zijn hydrokorrels wel aan te raden. Een grotere pot stimuleert de groei, verhoogd de gezondheid van de plant en creëert een grotere waterbuffer omdat de grond meer vocht kan opnemen.
Bemesting van de Coffea Arabica
Wanneer heeft de koffieplant voeding nodig? Bemest de koffieplant in de lente en zomer. Doe dit niet in de winter! De koffieplant is dan in rust, groeit niet en verbruikt nauwelijks voedingsstoffen. Lees de gebruiksaanwijzing voor de juiste dosering. Een overdosis voeding is schadelijk en kan de wortels verbranden.
Te weinig voeding zal de groei, in de lente en zomer, afremmen. Ook kan de koffieplant hierdoor zijn groene kleur geleidelijk verliezen, omdat de plant te weinig bladgroenkorrels aan maakt. Voor de bemesting van de koffieplant raden we de Pokon kamerplanten voeding aan.
Coffea Arabica onderhouden
Verkleurde bladeren
Vaak laat een kamerplant de oude bladeren vallen, om plek te maken voor nieuw blad. Mocht je nou veel bladeren hebben met een gele of bruine kleur, kan dit ook zijn dat de plant je wat probeert te vertellen. Hieronder staan de meest voorkomende kleuren met waarschijnlijke oorzaak. Krijgt je blad een ander kleur of helpen de maatregelen niet? Neem dan contact met ons op.
Bruine bladeren kunnen duiden op kou, tocht of een te droge lucht. Besproei in dit geval de kamerplant of plaats de plant op een plek zonder tocht en kou. Bruine bladranden hebben vaak te maken met een teveel aan water, verminder in dit geval de watergift. Controleer ook de grond door je vinger in de grond te stoppen. De plant ontvangt te veel licht als de bladeren geel worden. Plaats de plant in dit geval een meter verder van het raam.
Snoeien
Je kunt een Coffea Arabica snoeien als hij te hoog wordt of als je meer uitlopers aan de plant wil. Dit doe je door de stam af te zagen. Doe dit bij voorkeur in de lente of in de zomer, in deze periode is de kans het grootst dat een afgezaagde stam weer uitloopt. De afgezaagde stam van de Coffea Arabica is gevoelig voor schimmelinfecties en diverse bacteriën, wij raden hierdoor altijd aan deze af te dichten met wax.
Ook kan je de plant mooi houden door het blad en stengels te snoeien. Doe dit zo dicht mogelijk bij de stam. Het blad snoeien is raadzaam vlak voor elke herfst, zodat meer licht de kern van de kamerplant bereikt. In de lente loopt de koffieplant dan weer prachtig uit. Ook kan je ervoor kiezen dit te doen in de lente, zodat de plant meer energie heeft om zich te herstellen.
Coffea stekken
Deze plant is te kweken door middel van zaad en stekken. In het geval van zaad is het van belang de vrucht eerst boven het water te laten hangen, hierdoor zal hij waterwortels aanmaken. Na verloop van tijd kan het plantje met wortels worden overgeplant in de potgrond.
Het vermeerderen van de Coffea Arabica door middel van stekken gaat aanzienlijk makkelijker. Zodra de plant stekjes aanmaakt trek je deze voorzichtig los van de plant, let hierbij op dat je zoveel mogelijk de wortels intact laat. Plaats het stekje vervolgens in losse licht vochtige potgrond. In beide gevallen raden wij aan de luchtvochtigheid te verhogen, dit kan door middel van een zak over de te plant te doen. Deze verhoging verhoogt de kans op succes.
Bloeit de Coffea Arabica?
De Coffea Arabica kan tot bloei komen in de huiskamer, mits deze goed wordt verzorgd. Witte bloemetjes zullen dan zichtbaar zijn in de lente, waarna de koffiebonen zich vormen. Het is echter raadzaam de bloemetjes te verwijderen, omdat het de koffieplant veel energie kost. Verwacht niet dat je de vruchten van de koffieboom de eerste jaren kunt gebruiken, naar horen zeggen smaken deze de eerste drie jaar erg bitter. Hiernaast dien je er rekening mee te houden dat wanneer je de plant gedurende het jaar chemisch hebt behandeld, bijvoorbeeld tegen ongedierte, consumptie is af te raden.
Giftig
Koffieplanten zijn niet giftig en daarom veilig voor kind en dier. Wel wordt de cafeïne (in de boon) beschouwd als giftig. Het onbehandeld eten van de bessen kan ook leiden tot misselijkheid.
Ziektes
De Coffea Arabica is gevoelig voor ongedierte en plagen in gevallen van kou, tocht of droge lucht. Mocht de Coffea Arabica last hebben van ongedierte, raden wij aan de kamerplant te behandelen met een biologische bestrijding of gebruik te maken van een chemisch bestrijdingsmiddel.