De witte vlieg (Aleyodidae) ofwel motluizen genoemd behoren tot de wantsachtigen insecten familie. Het is een aanverwant van de blad-, dop- en schildluis.
Witte Vlieg Bestrijden met Biologische Bestrijding
Witte vlieg kan een zeer hardnekkige plaag zijn, omdat ze zich snel voortplanten. De larven zuigen sap uit de plant en laten een plakkerige substantie achter, wat een perfecte broedplaats is voor schimmels. Het is daarom belangrijk om een witte vliegplaag snel aan te pakken. Wij raden aan om dit te doen met biologische bestrijding, namelijk door het inzetten van de natuurlijke vijanden van de witte vlieg.
Mosi
Mosi bestaat uit twee soorten parasitaire wespen. Deze minuscuul kleine wespen zijn alleen geïnteresseerd in de larven van de witte vlieg en steken geen mensen. Ze lokaliseren de larven met hun scherpe zintuigen en eten ze op als ze hongerig zijn, of leggen hun eitjes erin. Na een maand komen de eitjes uit en ontstaat er een nieuw leger wespen dat de witte vliegplaag bestrijdt.
Tip: Behandel je kamerplanten eerst met plantenzeep om de natuurlijke bestrijders een voorsprong te geven. Deze zeep bevat geen chemicaliën en is 100% natuurlijk.
Bestrijdt witte vlieg met Mosi
- 5 kaartjes met ongeveer 300 wespen in totaal
- 5 kaartjes zijn genoeg voor ongeveer 15 besmette planten
- Bescherming voor 8-10 dagen
- Na een maand wordt de plaag opnieuw bestreden met de uitgekomen Mosi eitjes
Variëteiten
De witte vlieg komt in diverse varianten voor, de meest voorkomende zijn de:
- Kaswittevlieg (Trialeurodes vaporariorum) De kaswittevlieg vormt een hoofdplaag wat betreft vele groente-, fruit- en siergewassen.
- Tabakswittevlieg (Bemisia argentifolii)
- Trialeurodes aubutiloneus
- Koolwittevlieg (Aleydrodes proletella)
Opmerkelijk
Plagen kunnen zo erg zijn dat wanneer men een blad aanraakt er een wolk van witte vliegjes omhoog stijgt, wees dus optijd met preventief bestrijden.
Witte vlieg in de Kamerplant?
De witte vlieg ziet eruit zoals de naam al zegt, als een witte vlieg. Echter hebben deze insecten een 7-ledige antenne en twee paar gelijk gevormde en doorzichtige vleugels. De totale lengte bedraag tussen de 1 en 3 mm.
Locatie op de plant?
De vliegjes zijn vooral te vinden op de jongere bladeren vaak bovenin de plant. Hierop zetten zij hun eieren af. Zodra de larve uitkomen zijn deze in staat zich te verplaatsen, echter nog niet over grote afstanden. Deze blijven vaak in de buurt van hun oude eicel. De oudere larven vallen naar beneden en richten op die manier schade aan bij de onderzijde van de plant.
Verspreiding
De witte vlieg verspreidt zich door te vliegen van plant naar plant.
Oorzaak
Het begint vaak op planten die buiten staan gedurende de langere en warme zomerdagen. Dit is het ideale klimaat voor de witte vlieg.
Schadelijkheid
De witte vlieg voedt zich aan de onderzijde van een blad van de plant. Ze beschadigen de planten door de zogenoemde floëem aan te boren, dit zijn de ‘’aders’’ waardoor de plant voedingsstoffen vervoert. De plant verliest hierdoor turgor, dit is de spanning die elke cel uitoefent op het blad. Als laatste reageert de plant op het toxische speeksel van deze vlieg. Deze vliegen leven in grote groepen en zijn op deze manier in staat een plant snel totaal te vernietigen. Naast zijn effect op de celstructuur van de bladeren produceert de witte vlieg honingdauw, dat op zijn beurt weer de groei van diverse schimmels bevordert.
Schadelijk voor mensen?
De witte vlieg kan drager zijn van diverse virussen. Maar is zelden echt schadelijk voor de mens.
Welke planten zijn gevoelig?
Oorspronkelijk kwam deze plaag vooral voor in de kassenteelt. Gewassen uit de moestuin zijn extra gevoelig voor deze plaag. Verder zijn alle kamerplanten met zacht blad een geschikte gastheer voor de witte vlieg.