Rouwvliegjes zijn eigelijk geen vliegen, maar muggen. Vandaar ook de naam 'varenrouwmug'. De varenrouwmug voedt zich in tegenstelling tot andere rouwmuggen niet alleen met dood plantaardig materiaal maar ook met levend materiaal. Hiernaast blijft de volwassen varenrouwmug zich gedurende het hele leven continue voortplanten, hierdoor kan een kleine hoeveelheid larve of muggen snel leiden tot een enorme plaag.
Rouwvliegjes bestrijden met biologische bestrijding
Rouwvliegjes kunnen een irritante plaag zijn om in huis te hebben, omdat je overal kleine vliegjes ziet rondvliegen. Het echte probleem vormt zich echter in de potgrond, waar de larven van rouwvliegjes leven. Ze tasten de gezondheid van de potgrond aan en oudere larven kunnen zelfs de wortels van je planten beschadigen. Hierdoor worden je planten zwakker en vatbaarder voor ziektes en schimmels. Vochtige potgrond is de ideale omgeving voor rouwvlieglarven, wat veel kamerplanten juist nodig hebben.
Gelukkig kun je de natuurlijke vijand van rouwvliegjes inzetten om op een milieuvriendelijke manier van deze plaag af te komen.
Felti
Felti zijn microscopische nematoden die graag het probleem met rouwvlieglarven in de potgrond voor je aanpakken. Deze natuurlijke vijand is volkomen veilig voor je planten, omdat ze alleen de larven van rouwvliegjes aanpakken en je plant verder met rust laten. Deze nematoden kun je eenvoudig vermengen met water, waardoor ze gemakkelijk toe te passen zijn.
Rouwvliegjes vangers
Nu heb je het probleem in de potgrond aangepakt, maar mogelijk heb je nog last van volwassen rouwvliegjes die rondvliegen in huis. Hiervoor kun je vangplaatjes gebruiken. Deze plakkende kaartjes vangen de rouwvliegjes. Samen met Felti kom je zo effectief van je rouwvliegjesplaag af!
Bestrijdt rouwvliegjes met Felti
- 1 zakje is voldoende voor ongeveer 10 kamerplanten
- Vermeng het zakje met 1 volle gieter
- Geef water op de besmette plant en rondom op de potgrond
- Herhaal de behandeling na 5 dagen voor optimaal resultaat
Bestrijdt rouwvliegjes met vangplaatjes
- 15 kleefplaatjes voor het vangen van rouwvliegjes
- Plaats het vangplaatje in het metalen stekertje en plaats het in de potgrond naast de plant
- Verwijder de beschermfolie om het plakkende gedeelte tevoorschijn te halen
Variëteiten
De varenrouwmug of rouwvlieg kent verschillende soorten zoals:
- Bibio Marci
- Bibio Hortulanus
- Dilophus Febrillis
Opmerkelijk
De rouwvliegjes zijn hun gehele leven bezig met voortplanten, hierdoor kunnen enkele muggen snel een plaag vormen.
Varenrouwmug in de Kamerplant?
In het volwassen stadium is de rouwvlieg tussen de 4 en 5 mm lang met een donker en dun lichaam. De larve zijn ongeveer 5 mm lang en ivoorkleurig. De rouwvliegjes lijken vanwege hun zwarte kleur en lange poten op fruitvliegjes.
Waar zitten rouwvliegjes op de plant?
De volwassen varenrouwmug vliegt over grote gebieden opzoek naar soortgenoten en voedingsbodems. De larve van deze mug bevinden zich onder de grond en beginnen na 3 dagen bovengronds de plant toe te takelen.
Verspreiding van rouwvliegjes
De verspreiding van de rouwvliegjes gebeurt door zowel de larve die zich voortbeweegt opzoek naar nieuw voedsel als door de vliegende volwassen varenrouwmug.
Oorzaak
De directe oorzaak is lastig te achterhalen. Wel is bekend dat de varenrouwmug graag in warme en vochtige gebieden leeft, hierdoor zijn kassen een populaire plek.
Schadelijkheid
De varenrouwmug brent op een diverse manieren schade aan een kamerplant toe, namelijk:
- Vraatschade aan dood plantaardig materiaal
- Vraatschade aan levend organisch materiaal
- Secundaire ziektes door vraatschade
Pythium, Phytophthora, Botrytis, Fusarium, Verticillium
Rouwvliegjes schadelijk voor mensen?
De rouwvlieg is niet schadelijk voor mensen.
Welke planten zijn gevoelig voor Rouwvliegjes?
Diverse potplanten, vooral planten die op een zonnige plek staan en de grond continue licht vochtig hebben. Ook zijn zachtbladerige planten populair.