Top 10 bloembollen soorten die in 2025 jouw tuin kunnen opfleuren

Top 10 bloembollen soorten die in 2025 jouw tuin kunnen opfleuren

5
(9)

Bloembollen zijn een fleurige aanwinst voor elke tuin. Ze zijn verkrijgbaar in diverse soorten en kleuren, waardoor er altijd wel een bloembol is die perfect bij jouw smaak past. Bovendien lever je een bijdrage aan de biodiversiteit door bloembollen te planten, omdat ze nuttige insecten zoals bijen en vlinders aantrekken. Zo creëer je een levendig schouwspel in je tuin, waarvan je elke dag kunt genieten van het prachtige uitzicht! Benieuwd naar de populairste bloembollen? Hier is onze top 10 bloembollen om je te helpen de perfecte bloembol te kiezen!

1. Dahlia bollen 

De dahlia staat bekend om haar imposante, prachtige bloemen. Deze bloemen komen voor in allerlei kleuren en variëteiten, van pompon-dahlia’s tot anemoonbloemige dahlia’s. Ze bieden een enorm scala aan bloemvormen. Geen wonder dat de dahlia zo populair is, aangezien er zoveel verschillende soorten van deze bloem bestaan. Dahlia’s stralen echt luxe en tederheid uit. Ze behoren tot de composietenfamilie (Asteraceae), wat ze dus familie is van bijvoorbeeld de madelief. De bloeiperiode van dahlia’s loopt meestal van midden zomer tot de eerste vorst in de herfst. 

2. Tulpen bollen

Tulpenbollen zijn wereldwijd bekend om hun levendige kleuren en diverse bloemvormen, variërend van enkele tot gefranjerde en leliebloemige variëteiten. Ze behoren tot de leliefamilie (Liliaceae), waardoor ze verwant zijn aan lelies en hyacinten. Tulpenbollen worden als vrij makkelijke tuinplanten beschouwd, waardoor ze geschikt zijn voor mensen met groene vingers van ieder niveau. Tulpen bloeien in het vroege voorjaar, waardoor ze de tuin een vleugje kleur geven na de donkerste periode van het jaar. 

3. Allium bollen

Alliumbollen, ook wel sieruien genoemd, zijn opmerkelijke bloembollen met diverse kleuren en vormen. Ze behoren tot de uienfamilie (Alliaceae), waardoor ze verwant zijn aan uien en knoflook. Alliums zijn geliefd vanwege hun unieke uitstraling..De bloeiperiode van alliums varieert, meestal van laat voorjaar tot vroege zomer. Ze produceren lange stelen met bolvormige bloemhoofden in tinten zoals paars, roze, wit en geel. Alliums zijn winterhard en vereisen weinig onderhoud.

4. Anemone bollen

Anemone bollen, ook bekend als anemoon bloemen, zijn verkrijgbaar in diverse soorten en kleuren, waardoor er altijd wel een variant is die bij je smaak past. De Anemone bloemen zijn elegant en hebben delicate bloemblaadjes. Hierdoor geven ze een charmante uitstraling aan bloembedden en borders. Ook zijn de Anemone bloemen relatief makkelijk te verzorgen, dus ideaal voor mensen met iets minder groene vingers! De bloemen bloeien in het voorjaar tot in de vroege zomer, ga jij genieten van deze weelderige bloemetjes dit jaar?

5. Lelie bollen

    Lelies zijn echt onweerstaanbaar mooi! Ze hebben luxe bloemen met een heerlijke geur, hierdoor prikkelen ze ieder zintuig. Lelies zijn er in allerlei varianten, van oriëntaals tot aziatisch, allemaal uniek en charmant op hun eigen manier. De Lelies zijn vrij makkelijk te verzorgen, wanneer je rekening houdt met hun specifieke behoeftes. Wel is het belangrijk om met strenge vorst de lelies te beschermen. De lelies bloeien rondom de zomer, het wijkt iets af per soort wanneer de bloei exact start. 

    6. Iris bollen 

    De Iris wordt gewaardeerd om haar prachtige serene bloemen, die in een rijk scala van kleuren voorkomt. Ze is onderdeel van de lissenfamilie (Iridaceae), waardoor ze dus familie is van de Crocus en Saffraan. Met minimale verzorging kan de iris jaar op rij weer opnieuw opkomen, waardoor je lang kunt genieten van deze prachtige bloembollen. Ze hebben lange sierlijke stelen, met meestal heerlijk geurende bloemen. De Iris bloeien vanaf het voorjaar tot de vroege zomer.

    7. Narcis bollen

    De Narcis is een klassieke lentebloeier, die de natuur verrijkt met haar vertederende geurige bloemen. De narcis bloemen variëren van zuiver wit tot helder geel en er zijn zelfs tweekleurige varianten. De Narcis staat echt symbool voor de lente, maar ook voor hoop en vernieuwing. Ze behoren tot de narcisfamilie (Amaryllidaceae) en bloeien meestal in het vroege voorjaar. Ze zijn vrij makkelijk te onderhouden en kunnen opnieuw opkomen in de volgende groeiseizoenen. 

    8. Crocus bollen

    Ook de Crocus is een echte lente aankondiging, aangezien ze in het vroege voorjaar opkomen. Ze verrijken dan de tuin met hun vrolijke aanzicht na een donkere winterperiode. De Crocus heeft kleine vertederende bloemen, in een rijk scala aan kleuren en patronen. Deze bloembollen zijn makkelijk te planten en te onderhouden, ook zijn ze meerjarig waardoor je lange tijd kunt genieten van hun aanwezigheid in de tuin. Ze zijn onderdeel van de familie Iridaceae, waardoor ze dus verwant zijn aan bijvoorbeeld de Iris.

    9. Fritillaria bollen

    De Fritillaria staat bekend om haar klokvormige bloemen die voorkomen in een scala aan kleuren en patronen. Het kan ook niet anders dan dat deze bloembol zeer geliefd is om die bijzondere bloemvorm. Ze is onderdeel van de Liliaceae familie, waardoor ze verwant is aan de Lelie. Afhankelijk van de Fritillaria soort, kunnen ze bloeien van het vroege voorjaar tot de vroege zomer. De Fritillaria staat symbool voor schoonheid, wat net weet wat toevoegt aan hun unieke en charmante uitstraling. 

    10. Sneeuwklokjes bollen

    Sneeuwklokjes, ook bekend onder hun botanische naam Galanthus, zijn iconische lentebloeiers. Het zijn vrij simpele bloemen, maar hebben een aandoenlijke uitstraling waar iedereen eigenlijk wel voor valt. Hun kleine klokvormige bloemen bloeien vanaf het vroege voorjaar, soms al zo vroeg als februari. Ze behoren tot de Amaryllidaceae, waardoor ze verwant zijn aan de Narcis. De opkomst van deze vroegbloeiende bloembol geeft hoop en een mooi vooruitzicht op een prachtige en vruchtbare lenteperiode.

    Dit was onze top 10 bloembollen voor in 2025, hopelijk hebben we je kunnen inspireren om deze fleurige bloeiers toe te voegen aan de tuin. Natuurlijk zijn er nog veel meer bloembollen, of andere bloeiende tuinplanten. Neem gerust nog een kijkje in ons brede assortiment. 

    Beoordeel dit bericht

    5 / 5. 9

    Geplaatst in Geen categorie, Inspiratie
    123planten

    Reacties (0)

    Schrijf een reactie...
    Ook interessant
    Kalanchoë stekken 
    123planten
    123planten in Geen categorie
    Kalanchoë stekken  - De Kalanchoë is een mooie kamerplant die op verschillende manieren te stekken is.
    Zaagcactus stekken 
    123planten
    123planten in Geen categorie, Planten stekken
    Zaagcactus stekken  - Zaagcactus stekken? Deze stek je eenvoudig, we leggen het je uit in 4 stappen.
    Chinees Lantaarnplantje stekken
    123planten
    123planten in Geen categorie, Planten stekken
    Chinees Lantaarnplantje stekken - Wil je jouw Chinees Lantaarnplantje stekken? Lees hier hoe je dit doet!