Anthurium stekken

Anthurium stekken

4.6
(5)

De Anthurium is een plantenfamilie met soorten die prachtige bladeren dragen. Sommige hebben een fluweelachtige look, andere zijn weer glimmend. De meeste soorten hebben een adembenemend nerfpatroon, ook kunnen de bladeren vaak echt enorm groot worden. Je kunt wel zeggen dat de Anthurium een echte showstopper is. Nu kan het natuurlijk zo zijn dat je jouw geliefde Anthurium daarom maar al te graag wilt stekken, zodat je meer planten van jouw geliefde Anthurium bezit. In dit blog leggen we je uit hoe je dit kunt doen!

Anthurium stekken door middel van stengelstekken

De Anthurium stekken kun je doen door middel van stengelstekken. Bij deze methode knip je een stuk stengel af, die je vervolgens laat wortelen en opkweek tot een volwaardig plantje. Laten we stap voor stap doornemen hoe je dit kunt doen.

Stap 1

Zorg ervoor dat jouw Anthurium gezond en sterk is voordat je stekken van de plant neemt. Dit houdt in dat de plant groeit en er gezond uit ziet, dus geen gele bladeren of andere symptomen beleeft. Ook is het van belang dat je schaar van tevoren wordt gedesinfecteerd, om te voorkomen dat je schadelijke micro-organismen in de ‘wond’ van de plant smeert. 

Stap 2

Nu is het tijd om te kiezen welke stengel je wilt stekken. Bij een stengelstek is het fijn als er 2-3 bladeren aan een stek zitten. Je kunt knippen tussen 2 groeipunten in. Deze kun je herkennen aan een verdikking op de stam. Hier groeien meestal luchtwortels rondom. 

Stap 3

Laat het Anthurium stekje wortelen op een substraat. Hierbij kun je kiezen voor water, waarbij je de ontwikkeling van de wortels goed in de gaten kunt houden. Je kunt ook kiezen voor een ander substraat, zoals Vulcastrat. Hierbij is het van belang dat je het substraat goed vochtig houdt. 

Stap 4

De Anthurium stek gaat wortels ontwikkelen binnen enkele weken. Soms kan er rot in de stam optreden, waarbij de stengel bruin en papperig wordt. Dit kun je eraf knippen, zolang je het groeipunt niet beschadigt.

Anthurium stekken door middel van deling

Een andere manier om je Anthurium te stekken is door middel van deling. Hierbij moet de plant meerdere stengels hebben groeien vanuit de pot. Soms heeft een Anthurium maar 1 stengel vanuit de pot, dan kun je de plant alleen stekken door middel van stengelstekken. Laten we doornemen hoe je jouw Anthurium stekt door middel van deling.  

Stap 1

Haal de plant uit de pot en haal zo veel mogelijk potgrond van de kluit af. Je kunt hier zien dat de verschillende stengels goed los van elkaar komen. 

Stap 2

Nu kun je de wortels zoveel mogelijk ontwarren en de verschillende delen uit elkaar halen. Sommige wortels zullen vast zitten aan meerdere delen, deze kun je doorknippen. Zorg ervoor dat je aan ieder deel genoeg wortels laat zitten. Sommige wortels zullen breken, dit is niet erg, zolang je het zo veel mogelijk beperkt. 

Stap 3

Nu kun je de verschillende delen separaat van elkaar laten groeien. Kies hierbij voor een goed drainerende potgrond mix, die ook water kan vasthouden. Potgrond compact kan hierbij een goede keuze zijn. 

Stap 4

Nu kun je de Anthurium stekken als volwaardig plantje verder laten groeien!

Populair
Anthurium sierra
Anthurium rode bloem Flamingoplant
55 cm 17 cm
€ 2300 incl. BTW
Anthuirum arrow kamerplant
Anthurium Antarrow Flamingoplant
80 cm 30 cm
€ 7200 incl. BTW
Anthurium silver blush 12
Anthurium Silver Blush Flamingoplant
20 cm 12 cm
€ 1500 incl. BTW
Anthurium crystallinum
Anthurium Crystallinum
15 cm 6 cm
€ 1000 incl. BTW

Beoordeel dit bericht

4.6 / 5. 5

Geplaatst in Planten stekken, blog
123planten

Reacties (0)

Schrijf een reactie...
Ook interessant
Geldboom stekken
123planten
123planten in Planten stekken, blog
Geldboom stekken - Wil je jouw Geldboom graag stekken? Geen probleem! In dit blog lees je hoe je dit doet.